°C 28

Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi

25.10.2019.

Romana Šimek

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartforma iza koje stoji Ana Katulić i udruge Trećeprostor Irene Boćkai iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija.

Projekt ima za cilj uspostaviti i afirmirati novu publiku povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika /konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač.

Nakon što građani predmet odluče donirati muzeju izvođačice procjenjuju ima li on „muzejsku vrijednost“ te ga sukladno tome zaprimaju. Ako je predmet zaprimljen unosi se u virtualni muzej na službenoj stranici Muzeja, a donositelj izloška se fotografira te se bilježi njegova osobna priča povezana s predmetom.

Privremeni ured otvorile su danas na lokaciji Zagrebačka 6, gdje sve do 17 sati možete doći i ostaviti neki svoj predmet ili samo pogledati što se sve već u njemu nalazi. U večernjim satima, točnije s početkom u 20h, izvođačice Ana i Irena pripremaju izložbu te prigodni performans. 

-Ulaz je besplatan, dođite i uživajte u jednoj umjetničkoj izvedbi, možda će vas na nešto potaknuti, malo ćemo se svi podružiti i porazgovarati. Performans će biti vezan uz predmete koje ćemo do tad zaprimiti, ali ćemo kroz njega i progovoriti o vrijednostima - jer o tome zapravo i je cijela priča, o vrijednostima koje mi odbacujemo- ističe Ana. 

Do sad im je u Muzej pristiglo deset predmeta koji su dostupni i na webu, i već su izloženi kao prvi postav Muzeja odbačenih predmeta. Tako imamo priliku vidjeti usnu harmoniku, laboratorijsku kutu, stolček, mokasinke, zidno ogledalo, tamburicu, zidni ukras, kamen s Mljeta i upravo pristigli pribor za ribičiju te flaks i plovak s udicom.

Irena je muzeju donirala dekorativno zidno ogledalo s motivima sunca i mjeseca, koje je stiglo čak iz Pule, a pratilo ju je kroz mladost. Sada joj se ne uklapa u njen životni prostor pa ga će ga prepustiti nekom novom vlasniku, dok je Ana odlučila neku novu vrijednost dati upravo svojoj tamburici, koja joj je, kako kaže, obilježila djetinjstvo.

-Obzirom da sam dugo godina svirala bisernicu u KUD-u Ogranku Seljačke Sloge u Buševcu, teško sam se od nje odvojila- dodaje. 

Nakon izložbe postojat će mogućnost daljnjeg udomljavanja odbačenih predmeta, tako da možda pronađete sitnicu koja će vam osvježiti vaš svakodnevni životni prostor. 

 

Galerija slika

Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi Pripreme za izložbu u tijeku: Donesite neki 'odbačeni' predmet čiju će priču nastaviti pričati netko drugi