°C 24

Pripreme nove predstave: Avijonko će, prije ženidbe, djecu 'provesti' cijelom Hrvatskom

17.05.2019.

Romana Šimek

U pripremi je nova dječja predstava Scene Gorica Avijonko se ženi autora Miljenka Muršića, u režiji Frane Marije Vranković. Premijerno će biti izvedena 25. svibnja u 19 sati, u Dvorani Gorica, a namijenjena je za djecu stariju od tri godine.

Predstava prati potragu Avijonka Ftičeka za njegovom odabranicom. Kroz putovanje glavnog junaka djeca jezično upoznaju različite krajeve Hrvatske iz kojih su Avijonkove djevojke. Tako je Kravica Slavica iz Turopolja, Ribica Zlatkica iz Slavonije, Mačka iz Dalmacije, Duh Dušica iz Istre, dok je Helikopterica Ljubica Zagorka.

Ftiček kroz niz pogrešaka i promašaja na kraju dolazi do svog cilja, nalazi družicu koja mu odgovara.

-Gotovo svaki čovjek, pa tako i zrakoplov Ftiček traga za ljubavi i ne želi biti stalno sam. Predstava poručuje kako ponekad nije dovoljno samo da ti se sviđa nečiji izgled i glas, već da su potrebne i neke druge stvari da bi se ostvario uspješan zajednički život, jer zrakoplov Ftiček ne „papa travu“ i ne pliva vodom, ali zato puni tank gorivom i leti zrakom-, kaže redateljica Frana Marija Vranković, koja potpisuje i dramaturgiju predstave, a već je surađivala sa Scenom Gorica. Kostimografiju predstave potpisuje Velikogoričanka Marta Crnobrnja, a autorica glazbe je Snježana Špehar.

Ovaj zabavni i pjevni kazališni komad ima i edukativni karakter. Njegov je cilj među ostalim kroz različita narječja i dijalekte te standardni jezik upoznati djecu s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom. Kroz radnju se predstavljaju i običaji karakteristični za razne krajeve Hrvatske. Tako se male gledatelje upoznaje s našom tradicijom, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti njezina očuvanja i poticanja poimanja različitosti kao vrijednosti.

Glumci iz predstave Tena Pataky i Mirko Ilibašić izabrani su na audiciji Scene Gorica. Mladi Osječanin Mirko Ilibašić tv gledateljima je poznatiji kao Dado iz serije „Na granici“.

Nakon premijerne izvedbe, predstavu možete pogledati u nedjelju, 26. svibnja u 17 sati u Dvorani Gorica. Ulaznice možete rezervirati i kupiti od 19. svibnja na blagajni Učilišta.