°C 29

Poznati portugalski gitarist u Gorici će izvesti skladbe u rasponu od čak četiri stoljeća

14.03.2019.

Petar Brnada

Ugledni portugalski gitarist Pedro Ribeiro Rodrigues idućeg će tjedna gostovati u Velikoj Gorici gdje će prvo održati solistički koncert, a potom i majstorski seminar.

Riječ je o klasičnom gitaristu koji djeluje kao solist, komorni glazbenik, pedagog i obrađivač glazbe, a na svom prvom nosaču zvuka (Numerica, 2013.) izvodi sonate Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru, što je jedina solistička gitarska snimka u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju.

Ribeiro Rodrigues u naš grad stiže u utorak, 19. ožujka, kada će u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Franje Lučića s početkom u 20 sati održati solistički koncert sastavljen od skladbi za gitaru u rasponu od četiri stoljeća.

Dan kasnije, od 9 do 17 sati u istom prostoru održat će majstorski seminar za učenike gitare velikogoričke Škole, a ulaz na oba događanja je slobodan.

-Iako mu je prva ljubav bila karate, kojeg je intenzivno započeo trenirati u dobi od 4 godine, stariji ga je brat ubrzo podučio sviranju nekoliko instrumenata. Nakon što je pjevao fado uz pratnju Joséa Fontes Roche, taj legendarni gitarist Amálije Rodrigues uvjerio je njegove roditelje da mu pruže formalno glazbeno obrazovanje- otkrivaju iz Umjetničke škole Franje Lučića.

Pedro Ribeiro Rodrigues školovao se kod Dejana Ivanovića na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Mindeu, u Portugalu, i s Darkom Petrinjakom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađao je inspirativne majstorske radionice kod Zorana Dukića, Carla Marchionea, Pabla Marqueza i Costasa Cotsiolisa.

Član je više komornih sastava, kao što su duo sa sopranisticom Tanjom Ruždjak i duo s flautisticom Matjeom Šarlijom. Suosnivač je i gitarskog trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića, a uz to podučava gitaru i komornu glazbu u Glazbenoj školi Zlatko Grgošević u Zagrebu te je suosnivač i stalni predavač na Youngmasters festivalu u Samoboru.

Što se tiče programa koncerta, portugalski gitarist za vas je pripremio djela Johna Dowlanda  (1563–1626) ;Master Piper’s Galliard (obr. M. A. Girollet), Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750); Partita u a-molu za flautu solo (obrada: V. Dešpalj), Carlosa Seixasa (1704-1742); Sonata br. 10 (obrada: P. R. Rodrigues), Fernanda Sora (1778-1839); Introdukcija i varijacije na Mozartovu temu, op.9, Manuela Maria Poncea (1882-1948); Treća sonata za gitaru i naposljetku Vicentea Assencia (1908-1979); Mistična suita.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL