°C 13

Poznati geograf i kuhar posjetio Turopolje, počastio se slasnom roladom od turopoljske svinje

07.05.2019.

Petar Brnada

Poznati hrvatski geograf i kuhar, Šime Sušić, u sklopu HRT-ove emisije koja se bavi potragom za hrvatskim najzanimljivijim, najslasnijim, najneobičnijim, najkompliciranijim i ukratko najautohtonijim jelima, ali i ljudima i krajevima, posjetio je i naše Turopolje gdje se susreo sa domaćom turopoljskom svinjom.

Šime je u svome obilasku turopoljskog kraja posjetio Turopoljski lug, ostatak nekadašnjih prapovijesnih šuma, u kojima je svoje utočište pronašla upravo turopoljska svinja o kojoj je porazgovarao sa županom Plemenite opčine turopoljske, Jurajem Odrčićem, čelnim čovjekom udruge koja je zaslužna sa očuvanje ove iznimno rijetke pasmine.

-Turopoljska svinja tijekom 1500 godina povijesti neznatno je promijenjena. Ta posebnost proizlazi iz toga da ona i danas najbolje živi i zahtijeva otvoreni uzgoj, što je u potpunosti jedan ekološki bio-uzgoj. Svinja traži i veće površine, a evo nažalost to je razlog zašto je ona i nestala, nju je potisnula industrijska svinja s obzirom da je bila veća potražnja za mesom, a manja za masti i s obzirom da su se prostori na kojima se ona može držati smanjivali- pojasnio je župan Odrčić.

Kada je riječ o uzgoju, turopoljskoj svinji treba puno više, čak i dvostruko duže vremena da dosegne svoju konzumnu težinu pa je župan Odrčić pritom otkrio da sazrijevanje jedinki traje oko 22 mjeseca da bi ona postigla kilažu od 170 do 220 kilograma.

Kako je dalje naveo, turopoljska svinja dio je turopoljskog identiteta te je othranila narod na ovome prostoru, a sve je to skupa potaknulo ljude da je vrate u život.

-Godine 1994. pokrenut je program sa svega nekoliko jedinki, a sada imamo i novi zamah. Upravo mi kroz našu udrugu prvenstveno u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede koje je to izrazito prepoznalo, pa onda s Agronomskim fakultetom koji vodi znanstveni dio priče, nastojimo ju čak staviti i na tržište i zapravo kroz jednu komercijalizaciju proizvoda osigurati njen opstanak. Danas je u uzgojnom programu svega 200 jedinki znači možemo reći da na cijelom svijetu ima nekih 500 komada- objasnio je Odrčić.

Nakon druženja s turopoljskim svinjama u gustim hrastovim šumama, Šime se zaputio do lokalnog restorana Babriga, poznatom po ukusnoj roladi od turopoljske svinje gdje je sa kuharom Tomislavom Jančićem isprobao čuveni recept.

-Na tavici ispržimo malo luka da postane svjetiliji i kristalniji. Gore stavimo vrganje pa sve to prodinstamo, a meso prije toga istučemo i napunimo ga s povrćem narezanim na trakice pa zarolamo i zapečemo sa svih strana. Zatim ga malo polijemo s povrtnim temeljcem, dodamo nešto bijeloga vina i začina i dok se to prodinstalo stavili smo gotove vrganje u taj umak od turopoljske svinje- otkriva svoje kulinarske tajne Jančić.

Kako je kasnije istaknuo Jančić, turopoljska svinja najbolja bi bila za odreske, ali i za čvarke i za mast jer oni daju jedan poseban šmek zbog samog njezinog uzgoja jer se uzgaja na otvorenim pašnjacima i najviše je hrani šumski žir.

Nakon što je želudac napunio slasnom roladom od turopoljske svinje, a svoj duh i um prirodnim i šumskim ljepotama našeg Turopolja, Šime se na svojem biciklu koji je nedavno proslavio 56. godina otisnuo u neke nove kulinarske pustolovine.