Novosti Sport Događanja

Potiču nas da čitamo i volimo knjigu, volonterke u Gradskoj knjižnici već godinu dana sudjeluju i provode niz aktivnosti

10.02.2024. / Maja Peranić

Možda ste pročitali neku od njihovih književnih preporuka, susreli ih na nekom od sajma knjiga ili pak sudjelovali u čitateljskom klubu ili predstavljanju neke knjige koje su vodile. Već gotovo godinu dana u Gradskoj knjižnici Velika Gorica neke od akcija i programa obavljaju vrijedne volonterke. Zaljubljenice u književnost, knjigu i pisanu riječ, svoju su ljubav odlučile upotpuniti volonterskim radom koji uključuje knjigu i svoju zanesenost knjigom prenijeti drugima. Knjižnica im je pružila tu mogućnost i ponudila im vođenje aktivnosti koje su naišle na dobar odaziv korisnika, a njima omogućile da uživaju u onome što vole.

Praksa je to u knjižnicama diljem Europe i svijeta, tvrdi nam ravnateljica Gradske knjižnice Velika Gorica Pamela Sever koja je ideju o volonterima u knjižnici implementirala u rad knjižnice.

-Prilikom posjeta nekoliko knjižnica u našim susjednim zemljama, Italiji, Austriji i Mađarskoj, vidjela sam volontere, a vrlo su aktivni u gradskoj knjižnici u Rijeci koja ima brojne akcije i projekte koje vode upravo volonteri. Oni ne mogu pomagati u obavljanju knjižničarskog posla jer za to trebaju biti kvalificirani, ali jedan segment dodatnih aktivnosti u knjižnici mogu raditi – objasnila nam je ravnateljica Sever.

Gradska je knjižnica tako prošle godine objavila poziv na koji se javilo dosta kandidata od kojih se na kraju izdvojilo pet osoba koje već gotovo godinu dana volontiraju u Gradskoj knjižnici.

Zrinka Zovak Čehobašić voditeljica je čitateljskog kluba na središnjem odjelu, Mateja Bera sudjeluje u raznim akcijama, događajima i sajmovima koje organizira knjižnica, a Nataša Dujić, Tea Jurić i Josipa Dević pišu književne preporuke.

I sama pomisao da mogu biti dio bogatog svijeta knjižnice u kojoj stanuju njihova omiljena štiva, ovim se damama učinilo kao prilika za jedno posebno, novo iskustvo koje ih je približilo kako knjigama tako i korisnicima knjižnice kojima su svojim radom, bilo pisanjem, bilo vođenjem susreta mogle pomoći, potaknuti ih da i sami uzmu knjigu u svoje ruke i čitaju.

-Prije svega bih htjela zahvaliti svim djelatnicama u knjižnici Velika Gorica jer me godinama savjetuju u odabiru knjiga za mene i djecu i što su  moje sretno mjesto otkako sam se doselila u Veliku Goricu. Pisanjem preporuka za knjige  spojila sam svoje dvije ljubavi čitanje i  „piskaranje“ i  dobila svojevrsnu obavezu iz gušta. Oduvijek sam htjela biti pisac no s vremenom sam uz neuspjele pokušaje shvatila da je to prilično samotan posao, koji zahtjeva puno discipline, fokusiranosti i mašte i iskreno jako težak posao. Svaka čast piscima diljem svijeta! - kaže Josipa Dević.

„Potaknem li jednu osobu na čitanje, moja je misija ispunena”

No, pisanje književnih preporuka, kaže, pobudilo je u njoj ono djetinje uzbuđenja zbog kojeg voli knjige.

-Oglas koji je jednog dana osvanuo na društvenim mrežama o volontiranju u knjižnici pisanjem preporuka mi je probudio ono uzbuđenje iz djetinjstva kada sam obožavala čitanje lektire, pisanje sastava i sve vezano za pisanu riječ i kada je pomaganje našoj seoskoj knjižnici i našoj učiteljici hrvatskog ujedno i knjižničarki bilo moj najdraži sporedni posao u školi. Nakon razgovora o volontiranju  s djelatnicama  i njihovog ohrabrenja shvatila sam da mogu jednostavnim laičkim rječnikom bez nekog stručnog pritiska  opisati svoje viđenje pročitane knjige. Ako jednu osobu podsjetim da ode u knjižnicu  uzeti novu knjigu ili  nakon dužeg vremena da se vrati čitanju da je moja misija ispunjena – ističe Josipa i dodaje:

-Dugoročno, voljela bih da se nove generacije vrate knjigama i pisanoj riječi jer ništa ne može zamijeniti miris knjige i šum okretanja stranica. Knjiga ti daje mogućnost da tvoj um mašta i projicira slike, širi vokabular i uči te živjeti u trenutku. Želja mi je  da  se prilagodi školska lektira po razredima jer smatram da neprikladan izbor odbija a ne privlači nove generacije. Knjige koje sam čitala u osnovnoj ili srednjoj školi i koje sam razumjela tek čitajući ih poslije u odrasloj dobi s onim čuvenim „aha“ to je poanta sad kužim.  Da bi nas nagradile za naše volontiranje gradske knjižnice su nam dale besplatno članstvo, za Božić su nas obradovale predivnim knjigama no onaj osjećaj  veselja u srcu - neprocjenjivo – rekla je Josipa.

„Volontirati u knjižnici posebno je i lijepo iskustvo”

Nataša Dujić, volonterka koja također piše književne osvrte dobila je i priliku da moderira književni susret u Područnoj knjižnici Galženica.

-Oduvijek volim knjige, mir i spokoj koji osjetim čim zakoračim u knjižnicu. Tišina. Isti tren čovjek uđe u neki svijet koji živi svoj život. Volonter sam postala slučajno, informacija je došla do mene onda kad je trebala. Meni ovo vrijeme od kada sam se uključila čini samo dobro, a ako svojim malim zalogom mogu doprinijeti i malo više, možda na nekoga utjecati ili nekoga dotaknuti, tim više jer volontiranje upravo to i je. Zahvalna sam da sam dobila priliku za jedno novo iskustvo – rekla je Nataša.

Napisati preporuku za dobru knjigu ili pak dati književnu kritiku ne polazi uvijek za rukom ni vrhunskim književnim kritičarima, velikogoričke volonterke u tome uživaju. Uživaju i u sudjelovanju u svakom novom susretu koji knjižnica organizira, prodajnim sajmovima i sličnim akcijama.

 -Budući da sam od malih nogu knjigoljubac i volim provoditi slobodno vrijeme u knjižnici prijavila sam se za volonterski rad. Smatram da isti može doprinijeti razvoju nas samih budući da nije plaćen te je kao takav posebno iskustvo – kaže Mateja Bera.Čitateljski klub zaživio zahvaljujući volonterki

Zrinka Zovak Čehobašić volonterka je koja vodi čitateljski klub u Središnjem odjelu kaže kako je rasprava o pročitanim knjigama san svakog knjigoljupca, a upravo ona je dobila priliku da vodi takve rasprave iz susreta u susret.

-Rad u knjižnici i rasprava o dobrim knjigama s drugim ljubiteljima knjiga je san svakog knjigoljupca, pa tako i mene. Volontiranje u čitateljskom klubu me još približilo knjižnici i otvorilo čitav novi svijet knjiga koje sama možda ne bi odabrala za čitanje. Do volontiranja je došlo nekako spontano. Jako sam htjela biti u klubu, no nije ga imao tko voditi, a nije mogao započeti bez voditelja. S obzirom na svoje iskustvo u vođenju grupa, odlučila sam se javiti za vođenje. I to je definitivno bila odlična odluka jer je tada počeo naš klub sa susretima – kaže Zrinka.

Iz Gradske knjižnice kažu kako uz volonterski klub, događanja, i preporuke književnih djela imaju i drugih ideja za organizaciju akcija i projekata koje bi vodili upravo volonteri. U planu su pričaonice i kreativne radionice za starije ili djecu i druga događanja, stoga iz knjižnice ističu kako su njihova vrata uvijek širom otvorena za sve koji žele svoje vrijeme obogatiti interakcijom s knjižnicom i njenim korisnicima i pozivaju nove potencijalne volontere da im se pridruže.

Podijeli