°C 3

POT skromno obilježio Žirovinu: U Turopoljskom lugu slab urod žira

04.09.2020.

Ivana Ćurić

Kraj kolovoza tradicionalno je rezerviran za Turopoljsku žirovinu, koja se, naravno zbog epidemioloških mjera ove godine skromno obilježila.

Događaj je to na kojem je u prošlosti žirna komisija iznosila izvještaj o rodnosti šuma u Turopolju, a kojeg Plemenita opčina turopoljska i danas održava.

-U želji da ne prekinemo tradiciju, sučijski odbor plemenite sučije Kuče obilježio je ovogodišnju Žirovinu. Šumarnik Damir pl. Brebrić u ophodu šuma i ove godine je mogao samo zaključiti – klimatske promjene čine svoje, šume su sve ranjivije, i činjenice su to da se zapitamo da li je naš odnos prema prirodi nepovratno narušio ravnotežu suživota šume i čovjeka. Pod dojmom tih vijesti, u općenito zabrinutoj atmosferi zbog pandemije, nemogućnosti da stanemo pod (srušeni) spomenik Vrata od krča, u okruženju gotovo zaboravljene stogodišnje drvene pučke škole, teško je pronaći optimizma da će bolja vremena doći sama od sebe. Mogu doći samo kroz zajedništvo koje je plemenitu zajednicu žitelja Turova polja nosilo kroz najteža vremena-poručili su iz POT-a.


Izvještaj šumarnika o rodnosti sjemenom hrasta i bukve na području Plemenite općine turopoljske za 2020. godinu donosimo u cjelosti:


I ova 2020. god. klimatski se ne razlikuje od prethodne dvije godine. Blaga zima, bez većih padalina, proljetne temperature koje počinju prije nego bi trebale biti kalendarski, rezultiraju sve ranijim početkom vegetacijskog perioda. Kao što je bilo prošle godine, sve biljke počinju listati dva do tri tjedna ranije nego što je bilo prijašnjih godina. Tako je i ove godine hrast lužnjak i kitnjak listao ranije, a također i bukva.

Sve bi to bilo u redu da se u travnju nakon iznadprosječnih temperatura ne događaju nagle oscilacije u temperaturama, a one donose kasne mrazeve u drugoj polovici travnja kada je sve prolistalo i procvalo. Na određenim područjima P.O.T.-a bilo je ponegdje umjerenog do jačeg mraza, koji prateći cvatnju hrasta i bukvice te njihovih zametaka krajem svibnja nije napravio preveliku štetu. U lipnju na hrastu kitnjaku bilo je vidljivo da ima puno zametaka, na hrastu lužnjaku u Šiljakovačkoj dubravi mladi žir na pojedinim stablima je bio osrednji, a nešto više štete od mraza na zametcima je bilo u Turopoljskom lugu. Bukvica Vukomeričkim goricama krajem lipnja na pojedinim stablima bila je na 30% stabla dobra, a na 40-50% prosječna. Prateći štetnike u lipnju veselio je izgled krošnje hrasta jer nije bio vidljiv veći napad hrastove mrežaste stjenice (Corythuca arcuata) pa smo se ponadali da je počela progradacija ovog štetnika. Međutim u srpnju i kolovozu pojavila se na hrastu u istom razmjeru kao i prethodnih godina, čineći iste štete na lisnoj masi.

Zbog svih događanja ponovila se prošla godina kada je žir obolio tako da će urod žira u Šiljakovečkoj dubravi biti osrednji, Turopoljskom lugu slab, a hrast kitnjak ima osrednji urod. Bukvica na pojedinim stablima ima umjereno dobar urod, a na većem broju stabala osrednji.

U Turopoljskom lugu, 30.8.2020., šumarnik Damir pl. Brebrić

Galerija slika

POT skromno obilježio Žirovinu: U Turopoljskom lugu slab urod žira POT skromno obilježio Žirovinu: U Turopoljskom lugu slab urod žira POT skromno obilježio Žirovinu: U Turopoljskom lugu slab urod žira POT skromno obilježio Žirovinu: U Turopoljskom lugu slab urod žira POT skromno obilježio Žirovinu: U Turopoljskom lugu slab urod žira