°C 6

'Posljednje suđenje vještici u Hrvatskoj' večeras u Muzeju Turopolja

14.03.2019.

Petar Brnada

Ovotjedni Matičin četvrtak donosi vam neobično predavanje naslova 'Posljednje suđenje vještici u Hrvatskoj: slučaj „glavne copernice“ Štefice Balaško' koje će održati dr. sc. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, Odjela za suvremenu povijest.

Iako je okončanje progona i suđenja vješticama u hrvatskim zemljama počelo još s vladavinom Marije Terezije i Prosvjetiteljstvom, činjenica je da se posljednji sudski postupak kojim je propitan status neke osobe kao vještice održao u drugoj polovici 90-tih godina XX. st.

-Mještanka sela Kunovec Breg (Koprivnica) Štefica Balaško je od samoproglašenog „proroka“, točnije skidača uroka, Franje Mesibe označena kao „glavna copernica“ u ovom kraju. Optužio ju je da izaziva bolesti kod djece te razne štete po selu. Mještani su prihvatili optužbu i počeli vršiti razne oblike nasilja nad Balaško. Javno su spaljivali stvari koje im je poklonila, djeca su je pljuvala, a susjedi bježali od nje- kazali su iz Matice.

U atmosferi progona i straha u kojoj su se našli i ona i njeni mještani, Štefica Balaško je posegnula za pravosuđem kao oruđem obrane. Pokrenula je sudsku parnicu kojom je u svibnju 1996. godine zakonski dokazala da nije vještica.

Sve o ovom zanimljivom slučaju doznajte večeras u Muzeju Turopolja, s početkom u 19 sati.

Foto: Igor Soban/PIXSELL