°C 2

Pogledajte "Turopoljska oglavlja" Dine Kundih

19.11.2020.

Ivana Ćurić

U Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica korisnici ovih dana mogu pogledati izložbu crteža Dine Kundih pod nazivom Turopoljska oglavlja.

Inspiraciju za ovu izložbu Dina pronalazi u ljubavi prema starim običajima i odjevnim predmetima što je pokazala već pri odabiru diplomskog rada pod naslovom Turopoljske narodne nošnje. Radovi su napravljeni akrilnim bojama a prikazuju razna ženska oglavlja tj. pokrivala za glavu koja su nosile žene u našem kraju. Svako lice djevojke ili žene simbol je modernog svijeta, a oglavlje starog. Cilj je bio spojiti ta dva svijeta te time istaknuti da je u današnje vrijeme vrlo važno očuvati narodnu nošnju kao vrijednu kulturnu baštinu naših predaka. Kulturna baština nam pokazuje kako su ljudi nekada imali druge vrijednosti življenja i kreativnog izražavanja koja mi danas nemamo ali isto tako ih ne smijemo zaboraviti. Naše turopoljske nošnje su mala remek djela čiji se dizajn može prepoznati u širokom spektru modernih odjevnih predmeta . Starina u sebi čuva takozvano jednostavno shvaćanje emocija koje se ponajviše vidi u bojama te njihovoj simbolici te ukazuju na jedan život bez opterećenja medijima i suvišnim informacijama koje donosi današnji život.

Autorica izložbe Dina Kundih je magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna – kostimografije. Rođena je 1993. godine, živjela je u Starom Čiču, a završila je Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studiranja sudjelovala je na raznim skupnim likovnim i kazališnim projektima za koje je dobila Rektorove nagrade. Svoj rad nastavlja kao kostimograf u teatru & TD, a svoje umjetničko stvaralaštvo izvan posla u teatru razvija kroz slikanje, crtanje grafika, izradu eksperimentalnih kostima te kaširanju maski.

Izložbu možete razgledati do 4.prosinca.

(P.Sever)

Galerija slika

Pogledajte "Turopoljska oglavlja" Dine Kundih Pogledajte "Turopoljska oglavlja" Dine Kundih Pogledajte "Turopoljska oglavlja" Dine Kundih Pogledajte "Turopoljska oglavlja" Dine Kundih