Novosti Sport Događanja

Počinje devetnica u velikogoričkoj župi: Obilježava se 25 godina od beatifikacije Alojzija Stepinca i 40 godina ove goričke župe

24.09.2023. / Ivana Ćurić

Velikogorička župa Blaženog Alojzija Stepinca ove godine obilježava 40 godina postojanja župe i 25. obljetnicu beatifikacije Alojzija Stepinca.

Devetnica počinje u nedjelju 24. rujna i traje do 2. listopada. Svaki dan je prilika za sudjelovanje na svetoj misi u 18:30 sati, osim u subotu, 30. rujna kada će misa započeti u 19 sati. Pod svetom misom 29. rujna bit će i podjela bolesničkog pomazanja.

Na ovogodišnjoj devetnici u crkvi bl.Alojzija Stepinca propovjednici su vlč. Dario Kral, vlč. Kristijan Tušek i vlč. Marko Vuković.

Na spomendan blaženog Alojzija Stepinca, 3. listopada svete mise su u 11 sati, te u 18:30 sati kada će misno slavlje predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Nakon misnog slavlja posvetit će se reljef u dvorištu crkve na čast blaženom Stepincu povodom 25. obljetnice beatifikacije i 40 godina župe.

Iz povijesti župe

Izgradnja župne crkve započela je 1995. godine, a 2003. godine crkvu je posvetio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić te je dotadašnju župu Ranjenog Isusa, osnovanu 1983. godine, preimenovao u župu blaženog Alojzija Stepinca. Tom prigodom su u oltar ugrađene relikvije blaženika.

Prvi upravitelj Župe Ranjenog Isusa bio je Vladimir Cvetnić (samo 1983. godine) koji je stanovao u Župi Navještenja BDM, a nakon njegovog premještaja župom je upravljao Juraj Jerneić (od 1984. do 1985. godine). Koncem 1985. godine mons. Frkin kupuje kućicu u nizu u naselju Podbrežnica, gdje od tada prebiva župnik Župe Ranjenog Isusa. Od 3. rujna 1986. godine to je postao vlč. Stjepan Biber, koji je vršio tu službu do 5. kolovoza 1994. godine kada je župničku ulogu preuzeo vlč. Josip Ružman. Uz njegov trud i nastojanje započela je gradnja nove župne crkve, pastoralnog centra i župne kuće, točnije 14. rujna 1995. godine, u mjestu Cibljanica. Kamen temeljac blagoslovio je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić.

Budući da je u međuvremenu beatificiran kardinal Alojzije Stepinac, rodila se želja da se crkva i župa posvete njemu u čast. To je i učinjeno te je posvetom crkve 10. listopada 2003. godine kardinal Josip Bozanić dopustio da se i župa i crkva zovu imenom blaženoga Alojzija Stepinca. U crkvu su pohranjene relikvije njegovih kostiju, a svake se godine slavi devetnica i titular u čast Blaženiku na dan 3. listopada, na obljetnicu njegove beatifikacije u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.  Od 21. kolovoza 2019. godine župni je upravitelj postao vlč. Luka Brešić.

Podijeli