°C 9

Pjesma obilježila Žirovinu

03.09.2018.

Redakcija

U organizaciji Plemenite opčine turopoljske protekle je nedjelje u Turopoljskom lugu održana još jedna Žirovina- manifestacija kojom se održava veza između turopoljskog čovjeka i velike turopoljske šume.

Ove je godine dio programa zbog lošeg i kišnog vremena nažalost bio otkazan no druženje u lovačkom čardaku u Turopoljskom lugu ipak je okupilo stotinjak gostiju – plemenitaša i prijatelja koji su uz pjesmu Dobrih duša i Starih pajdaša proveli nedjeljno poslijepodne pa su tako ovogodišnju Žirovinu u najvećoj mjeri obilježili pjesma i veselo društvo.

U prijašnja vremena ovo je bio događaj od velikog značaja za turopoljski kraj. Naime, upravo je u vrijeme oko Bartolova žirna komisija obilazila šumu kako bi utvrdila rodnost žira. Ovisno o količini žira odredila bi se i cijena ispaše svinja u šumi – “žirovina”, a iščekivanje te objave, naročito ukoliko bi bila povoljna, bilo je praćeno i proslavom. Svinja u šumi danas nema, no i da ih bude raspoloženje po objavi rezultata komisije bilo bi tmurno kao i nedjeljni oblaci.

- Hrast je počeo listati u travnju. Listanje i cvatnja hrasta prošlo je dobro jer nije bilo kasnih proljetnih mrazova. Žir se dobro zameo, isto je bilo i sa bukvom u Vukomeričkim goricama. Sve je pokazivalo da će ove godine biti dobar urod. Međutim, ponovila se prošla godina sa još većim ekstremnim ljetnim temperaturama i jako malim padalinama pogotovo na području Šiljakovečke dubrave. Ove godine zbog ovakvog stanja procjenjujem urod žira umjerenim do slabim u Turopoljskom lugu, slabim u Šiljakovečkoj dubravi, i osrednjim za kitnjak i bukvicu u Vukomeričkim goricama – izvijestio je šumarnik POT-a Damir pl. Brebrić dodavši kako je za lošu godinu kriva i hrastova mrežasta stjenica koja je poharala šume.

Vremenska prognoza ove je godine program svela na predavanje “Prostorna granica Luga – vremenska granica POT-a” koje je održao Ivan pl. Rožić pojasnivši kako je upravo prvi očuvani pisani trag o POT-u iz 1248. godine odredio granice župe Turovo polje, kasnije POT-a, te dokazao da je u to vrijeme postojala organizirana zajednica slobodnih ljudi na našem prostoru. Župan POT-a Juraj pl. Odrčić pozdravljajući skup naglasio kako će smisao ovakvih događanja uvijek biti okupljanje i druženje.

- Turopoljski lug srce je našega Turopolja, izgradio je našeg domaćeg čovjeka kao i naš grad, pa nas posebno vesele najave i da će njegova žila kucavica – šumske ceste kroz Lug, biti pristupačnije obnovama Selečkog i Kučkog mosta koji su najavila Općina Orle i Grad Velika Gorica. Nadamo se da će to biti poticaj da ljepotu Luga doživi veći broj ljudi, a i nama poticaj da sljedeće Žirovine bude veće proslave kao u vremena naših predaka – rekao je župan Odrčić.

Iz Plemenite opčine turopoljske zahvaljuju Šumariji Velika Gorica na ustupljenom prostoru, Gradu Velikoj Gorici na pokroviteljstvu, sučiji Kuče na organizaciji te grupama “Dobre duše” i “Stari pajdaši” što su pjesmom uljepšali druženje.

Galerija slika

Pjesma obilježila Žirovinu Pjesma obilježila Žirovinu Pjesma obilježila Žirovinu Pjesma obilježila Žirovinu Pjesma obilježila Žirovinu Pjesma obilježila Žirovinu