Novosti Sport Događanja

Pijanistica Sabrina Zelić pred goričkom publikom izvest će djela velikog ruskog skladatelja Skrjabina

25.01.2020. / Petar Brnada

Pijanistica Sabrina Zelić u našem će gradu održati koncert u potpunosti posvećen velikom ruskom skladatelju Aleksandru Nikolajeviču Skrjabinu.

U ponedjeljak, 27. siječnja, s početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Franje Lučića (Slavka Kolara 39) izvest će Skrjabinov znameniti ciklus 24 preludija za klavir, op. 11 te 2. sonatu u gis-molu, op. 19, "Sonatu-fantaziju". Ulaz na koncert je slobodan.

"...fina muzikalnost, jednostavnost geste, lirski senzibilitet, virtuozitet, promišljena interpretacija, osjećaj za glazbenu formu i zvuk, bogat unutarnji svijet, pijanistički smisao vještina savladavanja boja kao određenog parametra, izuzetan dinamički potencijal, temperament, interesantnost osobnost...", neke su od karakteristika kojima Sabrinu opisuju kritičari i njeni bivši pedagozi i profesori.

Sabrina Zelić  rođena je 1967. godine u Sarajevu. Završila je osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Nede Stanković. Diplomirala je 1990. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi istaknute pijanistice Pavice Gvozdić. Tijekom školovanja održala je solističke i komorne koncerte te sudjelovala na mnogim republičkim, državnim i međunarodnim natjecanjima, na kojima je osvajala brojne nagrade, pobjede i priznanja.

Muzikalnost, temperament i visok stupanj tehničke spremnosti donose joj državnu stipendiju za  studij na prestižnom moskovskom Konzervatoriju „ P.I.Čajkovski“, gdje 1991/92. pohađa specijalizaciju u klasi prof.G. Mirvis, uz asistenciju I. Plotnikove. Na istoj ustanovi završila je 1996. godine postdiplomski studij u klasi velikog ruskog pijanista prof. Nikolaja Petrova, koji ju opisuje kao „kvalitetnog muzičara s dobrim osjećajem za formu i zvuk.“  Svoja je znanja stjecala i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Evgenij Timakin, Rudolf Kehrer, Arbo Valdma,  Alexander Satz i  Elizaveta Ginzburg.

Od prvog solističkog recitala, održanog s 13 godina, pa sve do danas, Sabrina Zelić neprekidno je prisutna na pijanističkoj sceni. Održala je brojne recitale, nastupajući u kulturnim središtima Hrvatske, Italije, Austrije,  Njemačke,  Rusije, Tatarstana, Slovenije,  Srbije,  Makedonije, te Bosne i Hercegovine. Kao solistica nastupala je sa Sarajevskom filharmonijom, a surađivala je i u projektima Zagrebačke filharmonije.

Članica je Klavirskog dua East West (Sabrina Zelić- Rustem Kudoyarov) s kojim je ostvarila zapažene izvedbe. Gostovala je na festivalima: Europski dani muzike u Münchenu, Ohridsko ljeto, Sarajevska zima, Oktobarski dani kulture, Festival suvremene glazbe Europa-Azija u Tatarstanu, te na Međunarodnom festivalu komorne glazbe „ Lubeničke glazbene večeri“. Snimala je za potrebe Hrvatske radiotelevizije, te Radiotelevizije Moskva, Brjansk, Detmold, Firence, Udine, Sarajevo, Priština, Beograd, Mostar, Skopje.

 Za niz uspješnih nastupa u jubilarnoj Chopinovoj godini te za svoje zalaganje i doprinos radu Društva „Fryderyk Chopin“, Ministarstvo kulture Republike Poljske odlikovalo ju je ordenom „Zasluga za poljsku kulturu“  2010. godine.

Također, pozorno radi na predstavljanju ruske pijanističke škole i pripadajuće pedagoške literature. Njezini prijevodi objavljeni su u časopisu Hrvatskih glazbenih i plesnih pedagoga  „Tonovi“. (S. Ajzenštadt: „Čajkovski, Dječji album“, Tonovi, br. 61)

Uz  koncertnu djelatnost, s posebnom se posvećenošću bavi i pedagoškim radom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, spajajući tradiciju zagrebačke i ruske pijanističke škole.

"Bitno je, po završetku studija ne zaklopiti poklopac klavira, već klavir učiniti sastavnim dijelom života!"

Podijeli