Novosti Sport Događanja

Paljenje prve adventske svijeće na Radićevom trgu uz FA Turopolje, VIS Danice i crkveni zbor župe sv. Petra i Pavla

26.11.2022. / Redakcija

Počinje vrijeme došašća, vrijeme priprave za Božić, Kristovo rođenje te je ujedno to i početak crkvene godine. Sutra, u nedjelju 27. studenoga, prva je nedjelja došašća.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Riječ ‘advent’ potječe od latinske riječi ‘adventus’ što znači dolazak. U prvom dijelu došašća vjernici se pripremaju za Isusov dolazak, kada će prema vjerovanju ujedno biti i sudnji dan, dok se tijekom druge dvije nedjelje pobliže pripremaju za Kristov rođendan, odnosno Božić – dan kada je sin Božji postao čovjekom.

Tradicionalno se izrađuje i adventski vijenac s četiri svijeće i najčešće s grančicama spletenim u krug što simbolizira vječni život. Paljenje svijeća znak je približavanja Božića, odnosno Kristova rođenja. Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje, druga je pomirilica ili betlehemska koja označava mir, treća je pastirska i označava radost i veselje, a četvrta je svijeća anđela i predstavlja ljubav.

Za proslavu Božića pripremaju se vjernici diljem Turopolja. U svojim domovima u nedjelju ćemo upalit svijeće na adventskom vijencu, a gorjet će i na vjencima postavljenima usred naselja, na trgovima i uz crkve. Uoči prve adventske nedjelje večeras se pale adventske svijeće na javnim mjestima.

- Pozivamo vas da večeras u 18 sati na Trgu Stjepana Radića zajedno u pjesmi i molitvi, uz crkveni zbor župe sv. Petra i Pavla, FA Turopolje i VIS Danice, zapalimo prvu svjeću na adventskom vijencu - poziv je Turističke zajednice Velike Gorice na paljenje svijeće u središtu grada, a okupljanja vjernika su i u brojnim naseljima Turopolja.

Podijeli