°C 12

Označena kao nacionalistička: Na Matici o gramatici hrvatskog jezika zabranjenoj u školama

13.11.2019.

Petar Brnada

Ovotjedno izdanje Matičina četvrtka bavit će se 40. obljetnicom 'Priručne gramatike hrvatskog jezika' koja je svojevremeno od strane bivšeg sustava bila označena kao nacionalistička te nije odobrena za upotrebu u školi.

Naime, 'Priručna gramatika hrvatskoga književnog jezika', čiji su autori Eugenija Barić, Mijo Lončarić, Dragica Malić, Slavko Pavešić, Mirko Peti, Vesna Zečević i Marija Znika, izdana je 1979. godine.  Izradili su je suradnici tadašnjega Zavoda za jezik Instituta za filologiju i folkloristiku, današnjega Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

-Riječ je o prvoj gramatici do 1990. godine koja je opstala s jednočlanim hrvatskim imenom u naslovu. Kada je objavljena, odmah je označena kao nacionalistička te nije odobrena za upotrebu u školi. Školska knjiga objavila ju je kao stručnu knjigu, bez dijela o povijesti hrvatskoga književnog jezika, koji je proglašen nacionalističkim- otkrivaju iz Matice hrvatske.

Godine 1990. tiskano je drugo izdanje također bez povijesnoga dijela pod nazivom Gramatika hrvatskoga književnog jezika, a tek 1995. godine izlazi dorađeno izdanje s naslovom Hrvatska gramatika. U tom je izdanju upotpunjena jezičnom povijesti. 

U 1997. godini izlazi i 4. izdanje, odnosno 2. dorađeno, a danas je poznajemo pod istim imenom, odnosno kao Institutsku gramatiku.

O temi će s početkom u 19 sati govoriti dr. sc. Mijo Lončarić, dr. sc. Dragica Malić, dr. sc. Vesna Zečević i dr. sc. Marija Znika dok će pjesničko-glazbenu potporu pružiti Siniša Belošević s pjesmom Vlade Stepanića, 4. pjesmom iz ciklusa „Stihovi i note Turopolja“.