°C 16

Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja

14.11.2019.

Romana Šimek

Svake godine 18. studenoga obilježava se godišnjica žrtve Vukovara, Grada heroja. Tim povodom, Akcija "Biciklom za Vukovar" svake godine poziva sve zainteresirane pojedince da se odvaže i krenu s njima na petodnevno putovanje.

Tradiciju su počeli stvarati u zimi 2012. spontano i iz srca, kao osobno putovanje sedmorice prijatelja u potrazi za nečim što nisu mogli izraziti riječima. Kako kažu organizatori, sjeli su na svoje bicikle i bez posebnog plana, zaputili se prema Vukovaru. Potaknuti osobito pozitivnim životnim iskustvom toga putovanja i u želji da ga omoguće i drugim ljudima, uspostavljena je tradicija koja se održava svake godine i otvorena je za sve pozitivne pojedince. Otada Akcija raste i postaje organiziranija no i dalje zadržava svoj neprofitan i dragovoljan karakter- kažu organizatori.

Na svoj prvi 330 kilometara dug put odvažila se i Goričanka Olja Maršan, zaljubljenica u prirodu i rekreaciju. Kako kaže, svakog dana odvoji vremena za vožnju, a dok joj vrijeme dopušta rado njime odlazi i na posao. 

-Ovaj put moj mali je znak odanosti Gradu heroju. Fascinira me što u grupi od 35-ero ljudi koji kreću biciklima do Vukovara ima ih mnogo rođenih u poslijeratnim godinama, lijepo je vidjeti da mladi razumiju i poštuju sve što se tamo dogodilo- govori nam Olja.

Za sudionike akcije, organiziran je besplatni smještaj (u dvoranama, društvenim i vatrogasnim domovima i školama) kao i besplatni povratak autobusom za Zagreb (uključujući i bicikle). -Sudionike očekuje četverodnevno zajedničko putovanje biciklom, međusobno, druženje i obilazak znamenitih lokacija. Akcija je potpuno besplatna i organizira se uz dobru volju biciklista sudionika, kao i velikodušnu potporu općina, obrazovnih ustanova, udruga te kulturnih društava- naglašavaju organizatori.

U suradnji s Osnovnom školom Eugena Kumičića Olja je upravo danas preuzela nevjerojatne likovne radove učenika koji su naslikali svoje poruke za Vukovar. -Izradili su mnoštvo radova, čestitki, imali smo prezentaciju o mom putovanju, o biciklu i pakiranju za duži put, sve ih je zanimalo, jako su radoznali. S veseljem ću njihova mala remek djela ponesti sa sobom kako bi zajedno obilježili taj velik dan- govori nam Olja. 

čet, 14.11. Zagreb -> Novoselec (58km)

pet, 15.11. Novoselec -> Nova Kapela (114km)

sub, 16.11. Nova Kapela -> Ivankovo (92km)

ned, 17.11. Ivankovo -> Vukovar (30km + razgledavanje, druženje i odmor)

pon, 18.11. Vukovar, sudjelovanje u mimohodu sjećanja

 

Polazak i početak akcije je 14. studenoga 2018. u 17:00 sati iz parka 148. brigade u Zagrebu no akciji se može pristupiti bilo gdje na njenoj ruti do Vukovara uz prethodnu najavu.

Svim sudionicima želimo sretan put, a kako i gdje planira pokrenuti prvi u Hrvatskoj ženski biciklistički klub ispričat će nam Olja nakon povratka  u Veliku Goricu. Galerija slika

Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja Olja Maršan kreće na svoj prvi 330 kilometara dug put, sve kako bi odala počast žrtvi Grada heroja