Novosti Sport Događanja

Odabrani među stotinjak projekata iz cijele Europe: Učenici "Kvaternika" putuju u Belgiju na Sajam znanosti

28.02.2023. / Ivana Ćurić

Desetak učenika OŠ Eugena Kvaternika sredinom ožujka putuje u Belgiju gdje će sudjelovati na Sajmu znanosti „Science is wonderful!“. Nagrada je to za njihov projekt Galileo XR u Potrazi za izgubljenim znanstvenikom u kojem su marljivo sudjelovali tijekom Zimske škole informatike, a kojeg je prepoznala Europska komisija.

Prateći veliki uspjeh godišnjeg znanstvenog sajma ''Science is Wonderful!'', Europska komisija je pokrenula inicijativu ‘’Experiment for the Classroom’’ kako bi se dodatno povezalo MSCA istraživače s učiteljima te omogućilo im da stvore nove resurse za učenje. U to se uključila i učiteljica informatike Dalia Kager koja je kroz intenzivan dvomjesečni suradnički timski rad s belgijskim istraživačem Alexanderom Marinšekom osmislila scenarij poučavanja „U potrazi za zaboravljenim znanstvenikom“, a u kojem su sudjelovali učenici iz OŠ Eugena Kvaternika.

-Nismo očekivali nagradu, ali smo se nadali. Još 2021. godine dok smo „debelo“ bili u pandemiji upoznala mnoge znanstvenike koji su dobitnici prestižne stipendije MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions), a koji sudjeluju na sajmu “Science is wonderful!“. Među njima upoznala sam i Alexandera Marinšeka iz Belgije. S njim smo imali online sastanak i prezentirao nam je čime se bavi i što istražuje, pa smo se tako s njime povezali i osmislili projekt „Galileo XR U potrazi za izgubljenim znanstvenikom“-ispričala nam je učiteljica informatike OŠ Eugena Kvaternika Dalia Kager.


Projekt je to koji uključuje proširenu stvarnost, dešifriranje, programiranje micro:bita, kako bi učenici mogli provesti fizikalne eksperimente i tako na zabavan način pronašli tog tajanstvenog znanstvenika.

-Učenici se tako upoznaju sa znanstvenom metodom koju je utemeljio Galileo Galilei, a znanstvenici je i danas koriste u svojem istraživanju. Kroz dvomjesečni intenzivni rad na ovim materijalima implementirali smo taj scenarij poučavanja tijekom Zimske škole informatike u našoj školi, i drago nam je da je Europska Komisija prepoznala vrijednost ovog scenarija poučavanja koji je odabran u TOP3 između više od 100 prijedloga te će biti preveden na 24 jezika europske unije i profesionalno odrađen -kaže učiteljica Kager ponosna na učenike koji su sudjelovali u svemu.

Nagrada učenicima Zimske škole informatike i učiteljici je putovanje u Bruxelles 15. ožujka gdje će provesti tri dana i sudjelovati na Sajmu znanosti.

 

Podijeli