°C 1

Novo Čiče: Učenici uživali u Projektnom danu

02.05.2018.

Redakcija

Osnovna škola Novo Čiče u petak je drugu godinu zaredom održala Projektni dan s brojnim eko i kreativnim aktivnostima te raznovrsnim radionicama.

Eko dan je održan u sklopu raznih ekoloških aktivnosti i značajnih datuma koje obilježavaju (Dan planeta Zemlje, Svjetski dan voda, Međunarodni dan zaštite životinja itd.) s ciljem da se potakne svijest o zaštiti okoliša.

Tako su u nižim razredima reciklirajući stare kutije, kartonska pakiranja za mlijeko i papirnate ubruse, izrađivali šarene kućice za ptice, akvarije i vjetrenjače, a plastične čepove koje su skupljali cijelu godinu sada su prenamijenili za velike prekrasne ukrase u obliku cvijeća koje će postaviti u vrt škole.

Školarci su učili i o zaštićenim biljkama i životinjama našeg zavičaja, a posebice o izumrlom govedu tur, te su potaknuti novim znanjima napravili plakate s najzanimljivijim informacijama.

Uz to održane su prezentacije i pogledani kratki filmovi o načinima zaštite i očuvanja okoliša, a praktičan rad učenika uključivao je plakate ili crteže vezane za zaštitu okoliša te eko-poruke.

Djeca su učila i o Europskoj uniji pa su tako crtali zastave zemalja članica te ih tražili na karti Europe, a dio učenika uputio se u obližnji KUD Novo Čiče gdje se održala glazbena radionica, druženje s domaćim životinjama i igra na otvorenom.

U višim razredima učenici su imali mogućnost odabiranja radionica po svojim željama pa su tako na primjer profesorice engleskog jezika održale „English workshop – foreign langugage classroom makeover“.

Pored toga profesori hrvatskog jezika, knjižničarka i psihologinja održali su književno/ekološko druženje u obliku dvostruke radionice. Tako su izrađivali sapune s prirodnim bojama i mirisima dodavanjem kapi eteričnih ulja i začina za boju te straničnike za knjige recikliranjem starih knjiga i papira.

Profesori informatike i tehničkog održali su radionicu izrade uporabnih tehničkih tvorevina; učenici su upotrebom modelarske strojne pile izrađivali tvorevinu od meke šperploče. Također, ponuđena je još jedna radionica, i to fotografije, gdje su učenici digitalnim fotoaparatom fotografirali na zadanu temu, a najbolje fotografije biti će izložene u holu škole.

Osim toga održana je i radionica „Buka i zaštita od buke“ koju je vodila profesorica fizike, „Escape classroom“ organizirale su profesorice matematike i biologije, a sportsko rekreativno druženje bila je opcija za sve one koji su poželjeli urediti školsko dvorište i igralište.

Foto: OŠ Novo Čiče