Novosti Sport Događanja

Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom"

15.06.2024. / Redakcija

U Galeriji Galženica u petak je otvorena izložba pod nazivom "U ritmu meandra s Julijem Kniferom", uz predstavljanje istoimene slikovnice za djecu autora Dominika Vukovića i spisateljice Sanje Lovrenčić. Ovo je peta zajednička slikovnica o domaćim umjetnicima i umjetnicama koje su Lovrenčić i Vuković posvetili jedinstvenom umjetniku Juliju Kniferu.
Pred malobrojnom, ali zainteresiranom velikogoričkom publikom, voditeljica galerije, Antonia Vodanović, predstavila je koncept izložbe i slikovnice.

 

U uvodnom dijelu naglasila je važnost očuvanja i promicanja kulturnoga nasljeđa kroz ovakve projekte.


Autorica teksta slikovnice, Sanja Lovrenčić, podijelila je s publikom detalje o stvaralačkom procesu koji je prošla s ilustratorom Vukovićem. Ovaj duo već je realizirao seriju slikovnica posvećenih istaknutim domaćim likovnim stvaraocima, uključujući Slavu Raškaj, Ivana Kožarića, Mariju Braut i Jurja Plančića. Lovrenčić je izrazila – „Kako je njezina najveća želja bila izraditi slikovnicu upravo o Juliju Kniferu, a ova godina, koja obilježava stotu godišnjicu njegovog rođenja i dvadesetu godišnjicu smrti, činila se kao savršen trenutak za to.“


Lovrenčić je također naglasila ključnu ulogu Galerije Galženica u nastanku ove slikovnice, posebice zbog izložbe "Prema praznini" koja je bila postavljena dok je istraživala Kniferov život i rad. Ta izložba, postavljena prema kustoskoj koncepciji Ane Knifer, kćeri umjetnika, dodatno je obogatila autoričinu pripremu za slikovnicu.



Dominik Vuković, već dobro poznat velikogoričkoj publici zbog svojih ranijih radova, uključujući izložbu u Muzeju Turopolje, pričao je o svom kreativnom procesu rada na ovih pet slikovnica. Vuković je istaknuo kako je spontano ušao u ovaj projekt te da mu je pružena potpuna sloboda izražavanja.



-Ušao sam u ovaj projekt s osjećajem potpune čistine i praznine, što mi je omogućilo određenu slobodu. Upravo ta sloboda nam je dala priliku da imamo ovu izložbu-rekao je Vuković.


Iako su Lovrenčić i Vuković već realizirali nekoliko zajedničkih projekata, svaka nova slikovnica donosi jedinstvene izazove i uzbuđenja.

Na kraju, oboje su izrazili zadovoljstvo zbog uspješne suradnje i radovanje što su imali priliku širiti svijest o važnim domaćim umjetnicima kroz svoj rad.


Izložba "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" bit će otvorena do 5. srpnja pružajući posjetiteljima dovoljno vremena da razgledaju radove i uživaju u ilustracijama te se upoznaju s likom i djelom ovog velikog umjetnika. 


Ovaj događaj nije samo prilika da se javnost upozna s Vukovićevim radovima i doprinosom Sanje Lovrenčić, već i da se oda počast bogatom nasljeđu Julija Knifera.
Kroz ovu izložbu i slikovnicu, Galerija Galženica ponovno potvrđuje svoju važnu ulogu u promicanju kulturne baštine i podršci suvremenom stvaralaštvu.

(Tekst i foto: Sandra Sarija)

Galerija slika

Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom" Nova izložba i slikovnica Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić na pozornici Galerije Galženica: "U ritmu meandra s Julijem Kniferom"

Podijeli