Novosti Sport Događanja

Nevenka iz Čilea u turopoljskoj nošnji u izboru za najljepšu Hrvaticu izvan zemlje!

10.07.2020. / Petar Brnada

Nevenka Kovačević iz Čilea natječe se u Sedmoj reviji i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske i to noseći turopoljsku nošnju, a u tome ju možete podržati i vi jednim klikom.

Natjecanje je to koje organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“.

Kako djevojke ne mogu putovati zbog epidemije virusa COVID-19, ovogodišnja Revija i izbor održat će se uživo online, danas 10. srpnja, s početkom u 20:00 sati na YouTube kanalu. Djevojke će putem videa morati prezentirati nošnju koju su obukle i ispričati priču o svojim precima te reći na koje načine sudjeluje u Hrvatskoj zajednici.

Do okončanja ovog teksta nismo dobili povratne informacije od nje same potječe li njena obitelj iz Buševca ili kojeg drugog turopoljskog mjesta, no nova saznanja objavit ćemo naknadno. Ona trenutno živi u gradu Antofagasta u Čilleu, no očito je dobro upoznata sa svojim hrvatskim korijenima i podrijetlom, pa danas ponosno u ovom natjecanju nosi turopoljsku djevojačku nošnju.

To je očito itekako zapelo za oko glasačima diljem planete koji su joj dali svoju podršku, pa je tako Nevenka po broju glasova trenutno na drugom mjestu među 23 natjecateljice koje dolaze iz Austrije, Argentine, Australije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Njemačke, Kanade, Mađarske, Norveške, Novog Zelanda, Švicarske, Rumunjske pa čak i Južnoafričke republike.

Nagrada će izmeđuostalog biti replike hrvatskog etno nakita koji je, kako je ispričala za čileanske medije, Nevenki bitan jer je temeljni dio narodnih nošnji koje nosi kao članica ansambla Hrvatska mladost od svoje 11. godine.

-Više od sudjelovanja ili pobjede, cilj nam je dati do znanja čime se bavimo i što radimo, naši mladi još uvijek imaju interesa da nastave čuvati kulturu i plesove Hrvata, ono nama najvažnije. Sve to zahtjeva trud i žrtvu, a jako mu se malo daje na važnosti. Uz to željela bih pokazati koliko daleko su naši preci stigli, zamislite od Hrvatske do ovdje, do kraja Amerike i hrvatska kultura danas je tu još uvijek aktivna- rekla je 27-godišnja Nevenka za čileanski portal Termometro.

 

Podijeli