Novosti Sport Događanja

Najbolji domaći i svjetski umjetnici limene glazbe dolaze na 18. Velikogorički brass festival

24.04.2024. / Redakcija

Početak svibnja rezerviran je za 18. po redu Velikogorički Brass festival koji za cilj ima senzibilizaciju javnosti za limena puhačka glazbala i educiranje publike o vrijednosti ozbiljne glazbe. U četiri dana Pučko otvoreno učilište, kao organizator manifestacije, i ove godine publici predstavlja domaće i svjetske umjetnike koji će zasigurno oduševiti publiku svojom virtuoznošću i bogatim glazbenim iskustvom.

Brass festival počinje 3. i traje do 6. svibnja.

-U Dvorani Gorica 3. svibnja Festival otvara talijanski trubač Andrea Tofanelli. Uz Tofanellijevo ime često se spominje da je jedan od vodećih svjetskih trubača specijaliziranih za stil Jazza slavnog Maynarda Fegusona, no jednako je cijenjen i poznat po svojim vještinama u klasičnom izričaju. Nastupio je sa svim najeminentnijim talijanskim i svjetskim glazbenicima, te s vrhunskim jazz orkestrima i big bandovima diljem svijeta, a na otvorenju ovogodišnjeg Brassa zasvirat će u pratnji Jazz orkestra ORSH-a. Gost na koncertu bit će brazilsko-portugalski glazbenik Gileno Santana, također na trubi, kojem to neće biti jedini nastup na ovogodišnjem Festivalu – poručili su organizatori.

Drugog dana Festivala, 4. svibnja, u Dvorani Galženica nastupat će mađarski glazbenici –Jozsef Bazsinka sr. na tubi i Irina Ivanitskaia na klaviru. Jozsef Bazsinka sr. poznati je komorni umjetnik i cijenjeni profesor glazbe. S kolegicom Irinom Ivantskaiom, vrlo aktivnom solisticom i komornom glazbenicom, svira već 28 godina. Ovom uigranom dvojcu gost na koncertu bit će američki trubač Peter Wood.

U svečanom ambijentu crkve bl. Alojzija Stepinca, trećeg dana Festivala, 5. svibnja, publika će moći poslušati dvojicu Nijemaca koji trenutno žive i djeluju u Austriji. Svestrani umjetnik Uwe Köller svoje umijeće sviranja pokazat će na trubi, a pratnja na orguljama bit će mu Ulrich Walther.

Posljednji koncert bit će 6. svibnja, u Dvorani Galženica, trubač koji je kao gost otvorio ovogodišnji Festival – Gileno Santana, a pratnja na gitari bit će mu instrumentalist, pjevač, aranžer i skladatelj, dobitnik Latin Grammyja – Gabriel Selvage.

-Ovim čarobnim krugom zatvorit ćemo još jedno glazbeno putovanje zvano Brass, koje će zasigurno ostati u lijepom sjećanju i izvođačima i publici – zaključili su organizatori.

U okviru ovogodišnjeg Brassa bit će organizirane i radionice za studente i polaznike glazbenih škola.

 

(Foto program: PUO VG )

Podijeli