°C 1

Na Svjetski dan audiovizualne baštine Kino časti filmovima 'Vlak u snijegu' i 'Čaruga'!

23.10.2019.

Petar Brnada

I ove godine, 27. listopada, u Kinu Gorica obilježit će se Svjetski dan audiovizualne baštine, pa tako u nedjelju od 18 sati u našem kinu možete besplatno pogledati dječji film „Vlak u snijegu“, a u 20 sati kultnu avanturističku dramu „Čaruga“. 

Kako podsjećaju iz POU-a, Svjetski dan audiovizualne baštine osmišljen je kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta. Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija.

Audiovizualna baština, u koju se ubraja naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju, a u osnovi pripada proteklom stoljeću, svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja.

Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo se iz tog razloga posebna pažnja 27. listopada svake godine pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite. Obilježavanje tog dana u Hrvatskoj organiziraju Kino mreža i Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka).

RASPORED PROJEKCIJA:

18:30 h -VLAK U SNIJEGU

Snimljen prema omiljenoj dječjoj knjizi Mate Lovraka, film iz 1976. godine prati učenike jedne seoske škole na njihovom izletu u veliki grad. Na povratku s izleta vlak zaglavi u snijegu, a djeca će morati svojom slogom i domišljatošću pronaći rješenje problema.
Priča o prijateljstvu i slozi malih zadrugara zametenih u snijegu popraćena je svevremenskom pjesmom Arsena Dedića "Kad se male ruke slože".

20:30 h - ČARUGA

Temelji se na noveli Ivana Kušana, koja opisuje istinite događaje iz života slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge. S budžetom od milijun dolara, bio je to najskuplji hrvatski film proizveden do tada, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima - fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom, uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja.

Ulaznice se podižu na blagajni Učilišta od srijede, 23. 10., a moguće je podići najviše šest ulaznica po osobi.