Novosti Sport Događanja

Na Matičinom četvrtku predstavljanje desetog broja časopisa Luč

24.05.2023. / Redakcija

Deseti jubilarni broj časopisa LUČ u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici svoje predstavljanje imat će 25. svibnja 2023. godine u sklopu 286. Matičinog četvrtka koji se od 19.30 sati održava u Područnoj knjižnici Galženica.

Prvi dio obljetničkog broja Luči nosi naziv Plemenita općina turopoljska – stoljeća opstojnosti te zauzima polovicu izdanja tiskanog na 222 stranica te donosi tekstove: Plemenita i ponosita, zajednička i uključiva, hrvatska i katolička – Plemenita opčina turopoljska; Turopoljski plemenitaši; Osmanski upadi i napadi na Turopolje, Turopoljski lug – blago Turopolja, Turopoljska svinja - naša najstarija pasmina svinja te Vrata od krča u Turopoljskom lugu. U Turopoljskoj povjesnici su i teme O gradokmetima i Peršin gradu te Sakralna baština crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom. U povodu stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika objavljuje se tekst Europa u filozofiji povijesti disidenta Franje Tuđmana, a tu je i stalna rubrika (Svietle) kajkavske steze u ovom broju posvećene Josipu Kovačeviću te u rubrici Književna scena tekst Uspomene na Dragutina Trumbetaša. Ove i druge teme bit će predstavljene u 10. izdanju časopisa Luč.

Luč će predstaviti glavna urednica prof.dr.sc. Bernardina Petrović te izvršna urednica i predsjednica Ogranka Ana Plehinger, kao i autori tekstova prof. Miljenko Muršić i župan POT-a dipl.ing. Juraj pl. Odrčić.

Podijeli