Novosti Sport Događanja

"Moguti": Priča o čuvarima turopoljskog luga širi se izvan njegovih granica

23.04.2024. / Maja Peranić

„Moguti – Zaboravljena priča čuvara turopoljskih lugova” autora Zdenka Bašića čiji je izdavač Muzej Turopolja ugledala je svjetlo dana. Riječ je naime o novom izdanju knjige koja je priču o Mogutu, mitološkom biću turopoljskog kraja, proširila izvan njegovih granica.

Djelo je prije dvije godine doživjelo velik uspjeh među čitateljstvom. Prvo izdanje rasprodano je te je knjiga dobila svojevrsni kultni status u Hrvatskoj, a i dan danas je iznimno tražena. Autor priča i ilustracija, Zdenko Bašić, ističe kako se javila potreba za novim izdanjem, koje su mnogi jedva dočekali.

- U Hrvatskoj se ova knjiga traži iznimno puno. Drugo izdanje koje je netom izišlo neki su ljudi već u pretprodaji naručili tako da je gotovo unaprijed bila financirana je crowdfundingom – kaže nam Zdenko.

I prije nego što je izašla iz tiska, knjiga je promovirana i prezentirana izvan Hrvatske tako da se priča o Mogutima iz Turopolja nadaleko širi.

-Mogu reći da se priča o Mogutima od prvog izdanja proširila u cijeloj Hrvatskoj. Nedavno sam imao u Istri predavanje i oni su svi čuli o Mogutima. Gostovao sam i u Londonu gdje smo govorili o mitovima i legendama te tamo predstavili Moguta – dodao je Zdenko.

-Sakupio sam osnovne priče koje su bile zapisane kroz povijest i pričice koje sam skupio kroz istraživanje. S Muzejem Turopolja napravili smo popis tih legendi, crtica, priča na temelju kojih sam ja napisao priču. To je zbirka malih pričica o Mogutima i vjerovanjima o Mogutima s područja Turopolja.

Novo izdanje "Moguta" bit će predstavljeno i u našem gradu, a knjiga će se moći nabaviti u boljim knjižarama u Hrvatskoj kao i u Muzeju Turopolja.

Foto: Zdenko Bašić Art

Galerija slika

"Moguti": Priča o čuvarima turopoljskog luga širi se izvan njegovih granica "Moguti": Priča o čuvarima turopoljskog luga širi se izvan njegovih granica "Moguti": Priča o čuvarima turopoljskog luga širi se izvan njegovih granica "Moguti": Priča o čuvarima turopoljskog luga širi se izvan njegovih granica "Moguti": Priča o čuvarima turopoljskog luga širi se izvan njegovih granica

Podijeli