Novosti Sport Događanja

Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi'

12.09.2019. / Romana Šimek

U Muzeju Turopolja u srijedu je navečer svečano otvorena izložba ‘Život na vodi - Brončano doba Turopolja’ čiji su autori Andreja Kudelić, Tena Karavidović i Marko Ceković. 

Izložba je postavljena u sklopu programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska pod nazivom Prehistory Adventure. Program je osmišljen s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne pretpovijesne arheološke baštine. U skladu s time, cilj ove izložbe je na edukativan način prezentirati značaj lokalne arheološke baštine široj javnosti. Vrijednost cjelokupnog projekta, svih partnera koji sudjeluju, iznosi 720.300 , od toga 98 tisuća € za Muzej Turopolja.

-Veselimo se jer nam ovaj projekt i financije koje su preko njega došle omogućuju da radimo ono što volimo na jednom višem nivou- kazala je ravnateljica Muzeja Margareta Biškupić Čurla.

U pozadini izložbe postavljene su značajke i vizura krajolika Turopolja, dok je u prvi plan postavljen čovjek i ljudska prilagodba uvjetima života u močvarnom krajoliku tijekom osobito značajnog razdoblja, brončanog doba.

Voditelj projekta od strane Muzeja Turopolje i koordinator izložbe, Marko Ceković, novi je u ovom timu, no za sada pristižu samo riječi hvale. 

-U planu je organizirati još ovakvih događaja koji će uvelike pridonijeti aspektu projekta koji je nama najbitniji, a to je dočarati javnosti doživljaje života u prapovijesti. Tehnologijom proširene stvarnosti željeli bismo omogućiti našim posjetiteljima barem mali uvid u taj dio povijesti, a bili bismo jedni od rijetkih koji koriste takvu tehnologiju. 

Kako kaže, organizirat će se i praktične te interaktivne radionice te predavanja za javnost.

-Imali smo sreće da dvije kolegice iz Instituta za arheologiju, Andreja Kudelić i Tena Karavidović su radile na iskopavanju brončanodobnih lokaliteta, u Kurilovcu. Imati takve suradnike na ovoj izložbi, zaista je sreća- poručila je ravnateljica Biškupić Čurla.

-Zahvaljujem prije svega kustosici prapovijesne zbirke u Muzeju Turopolja Tanji Pintarić koja nas je zajedno s ravnateljicom i pozvala ovdje, u osmišljavanju i realizaciji stručno-znanstvenog materijala i edukativnih sadržaja. Čast nam je da smo mogle sudjelovati u organizaciji ovakve izložbe. Posebno nam je drago da je izložba o brončanom dobu, o kojem se zapravo donedavno na ovim prostorima jako malo znalo. U posljednjih 15 godina provedena su brojna arheološka iskopavanja, istraživanja u kojima i sama sudjelujem, čime je omogućeno da prikupimo set potpuno novih podataka, čime smo onda bolje mogli razumjeti dinamiku naseljavanja te karakteristike društvenih skupina koje su ovdje živjele između 2400-800.god. pr. Kr. - rekla je Andreja Kudelić.

Edukativni tekstovi, likovne ilustracije, izložbeni i arheološki predmeti i arheološka rekonstrukcija dio su nekoliko međusobno povezanih cjelina koje čine ovu izložbu.

U uvodnom dijelu možete vidjeti da je istaknut krajolik, kao važan čimbenik kod odabira prostora za naseljavanje, gospodarstva, ali i kao komponenta koja je u velikoj mjeri zajednička i prošlosti i sadašnjosti. Preko krajolika, posjetitelji stižu do likovnih ilustracija, za koje je zaslužan Mario Kolarić, akademski umjetnik. Ilustracije i tekstovi napravljeni su na temu naselja, naseljavanja, gospodarstva, različitih zanata i vještina, sve do pogrebnih običaja i duhovnog života. 

-Predmeti koje smo odabrali i koji su izloženi na izložbi potječu s nalazišta Staro Čiče - Gradišće, Velika Gorica - Visoki brijeg, Šćitarjevo te Kurilovec. Težili smo minimalizmu- zaključno je poručila Andreja Kudelić.

Galerija slika

Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi' Mladi trojac uspješno oživio brončano doba Turopolja u okviru izložbe 'Život na vodi'

Podijeli