Novosti Sport Događanja

Međunarodni dan obitelji u znaku predškolskog odgoja

21.05.2018. / Petar Brnada

Udruženje „Djeca prva“ u četvrtak je povodom Međunarodnog dana obitelji u Centru za djecu, mlade i obitelj organiziralo okrugli stol "Socijalna isključenost i pravo na predškolski odgoj i obrazovanje".

Stol je organiziran u okviru programa „Igrom do škole-VG“, kojeg Udruga već dvadesetak godina provodi u Velikoj Gorici, a provedbu programa financijski podupiru Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Velika Gorica te se provodi u partnerstvu s Gradom i Centrom za socijalnu skrb Velika Gorica te u suradnji s dječjim vrtićima „Velika Gorica“ i „Lojtrica“.

Sudionice Okruglog stola bile su Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade iz UO za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice, Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj, Sanja Orešković Vrbanec, izvršna direktorica Udruženja "Djeca prva", a raspravu je moderirala Nikolina Dubravac, viša stručna suradnica Udruženja "Djeca prva".

Djeca, korisnici programa „Igrom do škole-VG“, nisu uključene u redovne vrtiće, nemaju iskustvo socijalizacijske skupine vršnjaka, kao ni poticajnu okolinu i sadržaje za igrovne aktivnosti koje potiču cjelovit razvoj. Uključenost roditelja u program podiže razinu njihove psihološke osjetljivosti na potrebe djeteta i kvalitetu odnosa s djetetom.

-Društvo je u cjelini odgovorno ulagati u razvoj sve djece, a posebno zaštititi prava i interese onih koji su ranjivi i u riziku socijalne isključenosti. Hrvatska je među najranjivijim državama članicama Europske unije kada se radi o stopi siromaštva, a skupine najviše izložene riziku od siromaštva i socijalne isključenosti su djeca i mladi. Pružanje jednakih mogućnosti i osnaživanje osjetljivih društvenih skupina uvelike će povećati njihove izglede da aktivno i produktivno sudjeluju u društvu- poručili su iz Udruge Djeca prva.

Upravo je u kontekstu jednakih mogućnosti, na Okruglom stolu raspravljana tema ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U dijalog o važnosti uključenosti djece u sustav obrazovanja te učinaka predškolskog odgoja na djetetov emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj, kao i za budući obrazovni ciklus, uključili su se i sudionici iz publike.

Poseban doprinos Okruglom stolu bilo je i aktivno sudjelovanje majki, korisnica programa „Igrom do škole-VG“, koje su dale svoje viđenje teme i istaknule vrijednost koju za njihovu djecu i njih nosi sudjelovanje u programu.

Podijeli