Novosti Sport Događanja

Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja

16.08.2023. / Ivana Ćurić

Svakoga dana devetnice i na Veliku Gospu rijeka hodočasnika tekla je ovim marijanskim prošteništem koji je prema zapisima starije i od nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici. Velikoj posjećenosti za ovo malo mjesto svjedoči i 9000 hostija podijeljenih tijekom tih deset dana.

U polusatnoj propovijedi vlč. Matulić istaknuo je kako je blažena Gospa rekla „da“ Božjoj riječi, bila je pripravna od vjekova, Otac ju je izabrao od vjekova da je učini majkom svoje Riječi, svoga jedinorođenoga sina koji je s njime istobitan.

-Čudesno je to kako je Marija, mlada žena, koja je zatrudnjela snagom Duha Svetoga, nije se zatvorila, pobjegla, nego je u eksploziji vlastite sreće, koju ni sama nije potpuno razumjela, kaže da je pohitala iz Nazareta u Judeju, svojoj rođakinji Elizabeti. Ona gradi novi svijet, ona je preteča novoga svijeta kojeg donosi samo milost Kristova, kojeg će ona roditi, kojeg će dojiti, kojeg će odgojiti, kojeg će učiti hodati i govoriti, i učiti kako biti čovjekom, Nazarećaninom. Ne obazire se na židovske zakone i propise, kreće sama na put, izlaže se riziku, jer to što osjeća, ta radost nije samo njezina radost, to je radost za sve-naglasio je Matulić.

Marija i Elizabeta, dva paradoksa, dvije rođakinje po vjeri

Istaknuo je kako Marija i Elizabeta nisu nužno biološke rođakinje, već u prvom redu rođakinje po vjeri.

-Elizabeta, žena u poodmakloj dobi, sterilna ,bez potomstva postat će majka,Marija djevica i majka i paaradoks, druga sterilna i majka, opet paradoks, jer u Boga je sve moguće. I Marija koja dolazi podijeliti radost i Život, donosi radost svojoj rođakinji Elizabeti. Marija se ne obazire na Zahariju, nego hita Elizabeti, a ona kad je začula Mariji glas, zaigra joj čedo u utrobi, napunila se Duha svetoga i izriče prvo blaženstvo, „blagoslovljena ti među ženama“, jer ona je Nova Eva, novi život i u sljedećoj izjavi priznaje, kad kaže napunjena Duhom Svetim: „Otkud meni da dođe majka Gospodina mojega?“. Zato smo blaženi danas jer vjerom prihvaćamo sve što je Bog u povijest spasenja po svome svetom nauku učinio Mariji i onome kojeg je rodila za spas cijelog svijeta Isusu Kristu svom jedinorođenom sinu-istaknuo je u propovijedi.

Ljubav koja se svjedoči služenjem

Novi božji svijet kojeg Bog u Kristu nanovo stvara, nastavio je Matulić, svijet je u Evanđelja, svijet kojemu upravo vidimo u susretu između Marije i Elizabete, kako se Bog objavljuje, pojavljuje kakve odnose uspostavlja među ljudima…

-Draga sestre i braćo mi koji gledamo očima vjere na život, mi koji se hranimo mudrošću Božje riječi i iz te mudrosti crpimo snage za život, znamo kako ti odnosi nisu ništa drugo nego ljubav djelotvorna, ljubav kojom smo oblikovani od krštenja po Kristu, koji je utjelovljena ljubav, ljubav koja je razlivena u našim srcima, ona se očituje u našim odnosima, gdje nema viših i nižih, pametnih i glupih, nema hijerarhije nego postoji vladavina Ljubavi. Vladavina ljubavi koju vidimo u Kristu koji nije došao na ovaj svijet da bismo mu služili, da bi nas tlačio, tovario nepodnošljivim križevima, nego da bi On nama služio, zato se ta ljubav uvijek svjedoči služenjem. Služenjem međusobno da jedni druge prihvaćamo kao sestru i braću, da jedni druge ljubimo kao sestre i braću, i da nikad pritom ne zaboravimo da nam je Majka u susretu s Elizabetom pokazala kako se susreće, tako Bog dolazi među nas i do nas. Što reći Djevici Mariji nego „Hvala ti, Majko“, čudesna si bila i ovih dana ovdje u Vukovini, u dičnom ponosnom kraju Turopolja ,hvala ti što si nam dala Isusa, što si nam pokazala kako se sluša Božja riječ, kako se vjeruje, kako se živi iz vjere, kako se postaje savršeno kristolika. Majko Božja Vukovinska moli za nas, Amen-zaključi je propovijed vlč. Tonči Matulić.

Tijekom cijelog dana hodočasnici su imali priliku obići zavjetni oltar u župnoj crkvi, uz središnje misno slavlje, slavljene su još tri mise tijekom dana.

Galerija slika

Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja Matulić: Hvala ti Majko, čudesna si bila i ovih dana u Vukovini, u ponosnom kraju Turopolja

Podijeli