Novosti Sport Događanja

Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu

01.07.2022. / Klara Kosić

Jučer smo u sklopu Festivala drvenih kapela „Sancta Barbara” imali priliku čuti jedinstveni program za marimbu i vibrafon u ozvučenju navrijednije drvene sakralne građvine u Buševcu: Kapeli sv. Ivana Krstitelja.

Prva drvena crkva sagrađena je davne 1668. godine, a 1768. godine sagrađena je nova lađa čime je stara crkva postala svetište novoj. Sve je izvedeno na tradicijski način: zidovi crkve izvedeni su od hrastovih platica, na nemški vez, a unutrašnje plohe obložene su oplatom od jelovih dasaka, a iznad glavnog pročelja nalazi se mali drveni zvonik pokriven šindrom. Cijela kapela nema nijednog jedinog čavla u sebi. Vrijednost ove kapele vidi se i u tomu što je bila uzorak za niz drvenih kapela u Turopolju i Pokuplju.

U ambijentu starog baroknog oltara i pučkog baroknog i naivnog slikarstva, mladi udaraljkaš Luka Ivir održao je koncert sa zanimljivim programom za marimbu i vibrafon. Starost kapele počastio je Bachovom fugom iz Sonate za violinu br. 1, nastavio je Piazzollinim Verano Porteño, a čuli smo i skladbe naših suvremenika poput I. Kuljerić Bilić, N. J. Živkovića, E. Séjournéa te I. Lešnika.

Večeras nas festival vodi u Brest Pokupski gdje će nas u Kapeli sv. Barbare dočekati Lovro Merčep na saksofonu i Franjo Bilić za čembalom.

 

Galerija slika

Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu Marimba i vibrafon u Kapeli sv. Ivana Krstitelja u Buševcu

Podijeli