°C 13

Lučićevi dani: Koncerti, predavanja i izložbe u čast najpoznatijem Turopoljcu

25.03.2019.

Petar Brnada

Povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja i turopoljskog župana Franje pl. Lučića, Pučko otvoreno učilište od četvrtka pa do nedjelje donosi iznimno zanimljivu manifestaciju sadržanu od koncerata, izložbi, predavanja te misa koji će biti posvećeni velikom županu.

Obilježavanje će započeti u četvrtak, 28. ožujka, kada će se u 18:30 sati u crkvi NBDM održati svečana misa uz sudjelovanje Gradskog pjevačkog zbora Franjo pl. Lučić, a nastavit će se izložbom memorabilija koja će se u izložbenom prostoru POUVG-a održati u petak u 19 sati.

Izložba sadrži dio arhivske građe iz ostavštine Franje pl. Lučića pohranjene u Hrvatskom glazbenom zavodu, dokumente i fotografije pohranjene u Muzeju Turopolja, te teorijsko- pedagoška djela (knjige) iz fundusa Gradske knjižnice Velika Gorica.

„Život i djelo Franje pl. Lučića“

Istoga dana s početkom u 19:30 sati u Vijećnici će se održati Svečana akademija pod nazivom „Život i djelo Franje pl. Lučića, na kojoj će pozdravnu riječ uputiti akademik Frano Parać dok će se među predavačima naći dr. sc. Zdenka Weber: Život i djelo Franje pl. Lučića, dr. sc., mr. art. Tamara Jurkić Sviben, pijanistica i doktorica znanosti - kroatolog: Franjo pl. Lučić i Židovska zajednica u Zagrebu između dva rata te župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj Odrčić: Franjo Lučić i Plemenita opčina turopoljska.

U subotu, 30. ožujka, u dvorani Galženica očekuje vas koncert posvećen Franji pl. Lučiću, na kojemu će se od 19:30 sati izvesti glazbena djela velikog turopoljskog skladatelja.

Tako će Gradski zbor „Franjo pl. Lučić“ izvoditi ciklus „Turopolje“, poznati gorički pijanist Krešimir Starčević „Sonatinu“, Vesna Kovačić te ponovno Krešimir Starčević „Solo popijevke: Na okancu, Lepi Juro, Vre tičeki spiju“, a Gradski zbor „Missa (Eucharistica) jubilaris, Kvrie“ te „O Isuse izranjeni“ i Imakulatu (Majci Božjoj Remetskoj). Krešimir Starčević zasvirat će i „Čežnju“, a u suradnji s Vesnom Kovačić Solo popijevke: Tkeš si fletno, Snešica dok će za kraj Gradski zbor izvesti „Narodne turopoljske pjesme za mješoviti zbor, Op. 5 Ivanska (Dober danek); Japo, mamo hote gledet.

„Tragom Franje pl. Lučića“

S početkom u 13 sati u nedjelju, 31. ožujka, očekuju vas i Turopoljske skitnje „Tragom Franje pl. Lučića“, a okupljanje je predviđeno ispred Muzeja Turopolja.

Skitnje započinju posjetom Kučama, rodnom mjestu Franje pl. Lučića, a sljedeća destinacija „skitača“ je Dubranec, naselje koje je samostalna župa smještena na zapadnim obroncima Vukomeričkih gorica.

Mjesto se prvi puta spominje 1334. godine i nekad se nazivalo Brdo Svete Kate. Crkva Majke Božje Snježne podignuta je 1650. godine. Herman Bolle preuredio je ovu izvorno baroknu crkvu u neorenesansnom stilu između 1882. i 1884.godine. U Dubrancu je Franjo proveo, kod svog ujaka, župnika Pucekovića, dio djetinjstva i osnovnoškolske dane.

Pred Starim gradom Lukavcem moći ćete se prisjetiti rada Franje pl. Lučića kao župana Plemenite opčine Turopoljske. Nakon predaha „skitači“ kreću prema Zagrebu, gdje će prisustvovati koncertu u katedrali na kojem će biti izvedena Lučićeva djela. 

Koncert u Zagrebačkoj katedrali

Na samom koncertu naziva „Tragovi Turopolja u katedrali“ koji u Zagrebačkoj katedrali započinje u 19 sati, Gradski zbor „Franjo pl. Lučić“ i Edmund Andler-Borić izvodit će djela Franje Lučića (1889.-1972.): Missa jubilaris, Kyrie, Toccata u F-duru za orgulje, Missa jubilaris, Credo, Johanna Sebastiana Bacha (1685.-1750.): Preludij i fuga u Es-duru, BWV 552, Franje Lučića: Missa Jubilaris, Sanctus; Benedictus, Franje Dugana (1874.-1948.): Toccata u g-molu, Theodorea Duboisa (1837-1924): Toccata u G-duru, te ponovno Franje Lučića: O Isuse izranjeni i Fantaziju u c-molu.