Novosti Sport Događanja

Ljeto u Velikoj Gorici uz misice, folkloraše, Formula Student, Buš – Kuš, Oldtimer show, Žirovinu

10.07.2024. / Redakcija

Za sve sugrađane koji nemaju mogućnost biti cijelo ljeto izvan grada moći će posjetiti neke od manifestacija i događanja. „Ljeto u Gorici” predstavljeno je u Centru za posjetitelje.

-Unazad nekoliko godina iz gradskog Proračuna izdvajamo više sredstava kako bi društveni život i aktivnosti bile na višoj razni i kako bi naši sugrađani u svome gradu pronašli zadovoljstvo u onim segmentima koji ih zanimaju bez obzira na dob – kazao je gradonačelnik Krešimir Ačkar i napomenuo kako će unatoč ljetnim vrućinama građanima biti ponuđeni događaji koji će ih zasigurno izvući iz stanova i kuća.

U Pučkom otvorenom učilištu već sutra je na rasporedu izbor za Miss sporta – naglasila je direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth.

-Naš grad je domaćin ovog prestižnog natjecanja koje okuplja mlade sportašice i natjecateljice iz cijele zemlje – kazala je Toth i dodala kako će misice naučiti i kako se pripremaju naše turopoljske štrukle.

Petak i subota u večernjim satima rezervirani su za 23. Međunarodni festival folklora na Tuđmancu u organizaciji FA Turopolje.

-Festival okuplja domaće i strane sudionike, gosti dolaze iz Bugarske, Kosova i Sjeverne Makedonije te gosti iz drugih dijelova Hrvatske, a festival promiče bogatstvo tradicionalne glazbe i običaje raznih kultura – kazala je Toth.

Do sredine kolovoza traje Dječji ljetni kamp na gradskom bazenu, dok Pučko otvoreno učilište ima projekcije u kino dvorani.

U Etno zadruzi Buševec tijekom srpnja i kolovoza organiziran je popularni BUŠ – KUŠ u večernji satima te MINI BUŠ – KUŠ za djecu u prijepodnevnim satima.

Središnji događaj u kolovozu je Formula Student Alpe Adria s više od 60 timova iz cijelog svijeta.

-Ove će godine doći više od 1600 mladih inovatora iz cijelog svijeta u naš grad – napomenula je Maja Toth.

Formula student omogućuje studentima inženjerstva dizajn, konstrukciju, testiranje i utrkivanje prototipova trkačkih automobila pružajući im priliku za primjenu teorijskog znanja u praksi.

Prvi vikend u rujnu rezerviran je za Nacionalnu izložbu pasa VG Trophy.

-Posjetitelji će moći pogledati izložbu „Pas i dijete” i izložbe njemačkih oštrodlakih ptičara i retrivera – kazala je Toth.

Drugi vikend u rujnu bit će organizirana tradicionalna „Žirovina” u organizaciji Plemenite opčine turopoljske s ciljem očuvanja svijesti o povijesnoj važnosti naše šume Turopoljski lug gdje su se uzgajale turopoljske svinje. Manifestacija će se održati u hladu stoljetnih hrastova Turopoljskog luga.

-Događanje je idealno za obiteljski izlet i sudjelovanje u raznim aktivnostima – dodala je Maja Toth.

Treći vikend u rujnu ljubitelji oldtimera moći će doći na Oldtimer show s više od 300 povijesnih vozila u Parku dr. Franje Tuđmana. Bit će prikazani vojna i terenska vozila i stari traktori.

Za vrijeme oldtimer show Turistička zajednica pripremila je i jednu novinu - Flying Dish festival koji će obogatiti kulturnu ponudu grada.

- Manifestacija je to koja potiče društvenu interakciju stvarajući prostor za uživanje u hrani, piću i glazbi – kazala je Toth i dodala da festival nudi šest tematskih kućica s hranom i pićem i glazbom. Organiziran je i program za djecu.

Nakon ljetne pauze, 6. rujna ponovno se vraća popularni „Petek na Gorice” uz domaću hranu i humanitarni kutak.

Podijeli