Novosti Sport Događanja

Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura

17.07.2022. / Klara Kosić

U Centru za djecu, mlade i obitelj veseli uzvici i tapkanje malih nožica čuje se posvuda. Čim uđete, zapljusnut će vas šarenilo kreativnih radova što ih djeca jedva čekaju pokazati, a ona koja još izrađuju svoje radove u potpunosti su zadubljeni u svoje kreacije.

Ne treba ići na more da bi se našla zabava.  Iz ljeta u ljeto, još od 2003. godine, Centar za djecu, mlade i obitelj organizira besplatne radionice.

- Unaprijed nemamo raspored jer se grupe formiraju prema potrebama. Na primjer, Ljetni engleski je prošle godine bio pun, ali ove godine nije tako velik, dok je porastao interes za igraonicu za predškolce – kaže nam ravnateljica Sanda Puljiz.

Ove godine radionice se održavaju od 27. lipnja do 28. srpnja. Grupe su uglavnom ponuđene za osnovnoškolce koji su mogli birati žele li raditi malena remek djela u likovnoj radionici, baviti se pokusima na Hokus pokus radionici, učiti engleski jezik, izražavati se kreativno na Hobby artu ili pak glumiti u Dramskoj grupi. Oni više zainteresirani mogli su naučiti štošta na radionicama robotike i 3D printanja, a ako ništa od ovog nije dovoljno privlačno, igraonice su uvijek tu za najbolju zabavu. Ni predškolci nisu zakinuti. Za njih su organizirani programi “Grupa za buduće prvašiće” i “Igraonica za predškolce”, a ove godine po prvi put Centar nudi i grupu za roditelje pod nazivom “Podrška u roditeljstvu”.

Svaka grupa ima svoja pravila koja izrađuju sami polaznici, sudjelujući tako zajedno u stvaranju svog vlastitog zakona, a za kršenje pravila sami predviđaju kazne. Budući da ih sami kreiraju, puno su oprezniji i poštuju pravila više nego inače.

U potkrovlju smo naletjeli na Matea koji obožava igraonicu, i jedva je čekao da nam ju opiše.
- Nekada crtamo, nekada igramo „Glazbene stolice“, a nekada igramo „Vjetar puše“ što mi je najdraže jer često pobijedim – kaže nam Mateo.

U prizemlju je pak bila radna atmosfera. S glinamolom u rukama kreirali su svakakve morske životinje, a izrađivali su i ukrašavali posudice od glinamola.

Tonka se redovito vraća na likovne radionice.

- Dosad smo crtali, lijepili, rezali, bojali i slikali, a crtali smo sve za plažu i koga najviše volimo – kaže nam.

Kreativne radionice redovito su vrlo posjećene, a ove godine bile su izrazito privlačne ukrajinskoj djeci kojima je jezična prepreka najveći izazov. No kada se prime crtanja ili eksperimentiranja, sve prepreke nestaju.

Veći problem, kaže nam ravnateljica Sanda Puljiz, bio je korona.

- Kako su krenule vrućine, grupe su se razrijedile što je i normalno. Ali imamo puno izostanaka zbog samoizolacija i korone. Ali to su izazovi. Svako ljeto je drugačije, svako ljeto je avantura – kaže Sanda Puljiz.

Avantura je to kroz koju će djeca steći najbolju zabavu i prijatelje za cijeli život.

Galerija slika

Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura Ljeto u Centru za djecu, mlade i obitelj uvijek je avantura

Podijeli