Novosti Sport Događanja

KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu

15.11.2023. / Maja Peranić

Kulturnoumjetničko društvo Gradići protekli je vikend gostovalo u Mađarskoj gdje je na Međunarodnom festivalu folklora predstavljalo Hrvatsku i svoj turopoljski kraj. Pjesmu i plesove našeg Turopolja izveli su uz bok folklornim društvima iz BiH, Ukrajine, Slovačke, Mađarske, Srbije, Meksika i Austrije, stekli nova poznanstva i nova prijateljstva, širili turopoljsku baštinu i tradiciju.

-Iza nas je jedan jako lijepi vikend kojeg smo u folklornom društvu proveli u Budimpešti. Upoznali divne ljude, ali i grad i kulture drugih sredina što je i cilj ovakvih druženja – rekla nam je predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić.

Društvo svake godine teži da nagradi svoje članove putovanjem na neku od destinacija izvan Hrvatske, kaže predsjednica, a ove su se godine odazvali pozivu iz Mađarske kako bi nastupili na tamošnjem festivalu međunarodnog karaktera. Festival se održao u Sent Andreji, turističkom gradiću podalje Budimpešte gdje su naši folkloraši u šarenilu pjesme i plesa zemalja našeg okruženja kao i onih prekooceanskih udaljenosti, na kraju oduševili publiku. Izveli su plesove Turopolja.-Izveli smo koreografiju Turopolja jer iz Turopolja dolazimo pa se uvijek tako i prezentiramo s našom koreografijom Moje Turopolje te s nekoliko instrumentalnih skladbi s našeg područja – Zagorje i Posavina i tako smo program upotpunili točkama našeg prepoznatljivog okruženja – dodala je Gordana.

Osim nastupa, članovi KUD-a obišli su znamenitosti Budimpešte, uživali u večernjoj vožnji Dunavom i prekrasnim pogledom na njihov parlament. Bili su i na prijemu u veleposlanstvu RH gdje ih je dočekao veleposlanik Mladen Anderlić kojem su tom prilikom otpjevali nekoliko pjesama i poklonili poseban dar – Turopoljsku podgutnicu.

-Poklonili smo mu našu turopoljsku podgutnicu i oduševili veleposlanika takvom vrstom suvenira koji ima svoju priču koju smo tamo i ispričali – rekla je predsjednica KUD-a.

Na festivalu su ih pratili i predstavnici manjinskih udruga Hrvata u Mađarskoj koji su im bili velika podrška prilikom nastupa. Nakon svega članovi KUD-a Gradići pozvani su da se vrate u Budimpeštu te tako otvorili daljnje suradnje i dogovore za nova gostovanja što je, kaže nam predsjednica i cilj ovakvih gostovanja.

Pred KUD-om Gradići su sad pripreme za skorašnje nastupe. Uskoro pripremaju svoj godišnji koncert u Društvenom domu, a bit će tu i nastup na proslavi 25.godina Zajednice kulturnoumjetničkih udruga Grada Velike Gorice te nastup na Adventu kao i niz drugih blagdanskih nastupa.

Galerija slika

KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu KUD Gradići u Budimpešti: Otplesali "Moje Turopolje", družili se s Meksikancima, veleposlaniku svezali podgutnicu

Podijeli