°C 23

Jedrilicom oko svijeta: Nenad je sam izgradio plovilo kojim je prešao 26 000 nautičkih milja i 30 zemalja

22.10.2019.

Petar Brnada

U Vijećnici POUVG-a u utorak, 22. listopada, očekuje vas putopisno predavanje i predstavljanje knjige „Jedrilicom oko svijeta“ koje će s početkom u 19 sati održati avanturist Nenad Vlahović.

Nenad – koji nikada nije niti plovio niti jedrio, koji također nije imao nikakvog iskustva u obradi materijala za gradnju plovila i koji je imao vrlo ograničena financijska sredstva – pripovijeda kako je uspio jedrilicu izgraditi vlastitim rukama, poći na veliko putovanje s tek usvojenim osnovama jedriličarskih vještina te na kraju oploviti svijet. Prije njega to je uspjelo jedino Joži Horvatu, a upravo je Horvat s njegovom „Besom“ bio najveće nadahnuće.

Vlahović je brod gradio 10 godina, a u iduće skoro tri godine, koliko je putovanje trajalo, preplovio je 26 000 nm i posjetio 30 zemalja svijeta. Na putu je doživio zaista sve moguće: jedrio je oceanima i najopasnijim svjetskim morima, susretao gusare i kriminalce, morske pse i opasne divlje životinje (jaguara, komodske zmajeve, zmije, orangutane, krokodile), bio u olujama i zaista pogibeljnim situacijama, ali je neizmjerno uživao u prekrasnoj prirodi i druženju s divnim ljudima. Ulaz na predavanje o nevjerojatnom Nenadovom pothvatu je besplatan.