°C 13

Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula'

12.02.2020.

Romana Šimek

Nastja Kulović, rođena u Sisku, sa trenutnom adresom u Zagrebu, dočekala je trenutak kad napokon može reći da je spisateljica. Njena, još uvijek topla i friška, knjiga Kud si krenula? obišla je već desetak gradova, a sinoć ju je put doveo u Gradsku knjižnicu Velike Gorice. Kako nam je autorica ispričala, pisati je počela već sa svojih devet godina starosti, na pisaćoj mašini, koju je s vremenom zamijenilo nešto ipak tiše računalo na kojem je nesmetano mogla tipkati i do sitnih noćnih sati. Žena detektivka njen je prvi detektivski roman koji nije ugledao svjetlo dana, no zasigurno je bio važna karika u oblikovanju njene želje i kreativnosti da jednog dana njeno nalivpero ispriča priču koja će dobiti svoje korice i pronalaziti put do onih kojima je najpotrebnija. 

Bolest njene sestre Ade skrenula ju je s tog puta, no nakon dugog niza godina, ista ta bolest na taj put ju je i vratila.

Nakon Facebook oglasa Žane Poliakov o tečaju pisanja i duhovnog oslobođenja kreativnosti, Nastja je napravila prvi korak od mnogih u narednih 9 mjeseci, koliko je trebalo da na stolu ima svoj gotov rukopis.

-Žana me nije učila kako da pišem, to smo vrlo brzo shvatile da nije potrebno, nego je pomogla da probudim svoju uspavanu kreativnost-, pojašnjava Nastja.

Prvi simptomi Adine bolesti pojavili su se s njenih devet godina starosti, a još deset je bilo potrebno da ‘šepanje’ i ‘ozljeda od tenisa’ dobiju svoje puno ime i prezine: Multipla Skleroza. Upravo tako personificirana Gospođa Multipla pojavljuje se u knjizi, razgovara s autoricom te ju navodi da promijeni život i po prvi put uistinu se ogoli i prihvati samu sebe točno takva kakva je.

-Odjednom je ta knjiga meni otkrila jedan sasvim novi život i otkrila u meni talente za koje nisam ni znala da ih imam-, priča nam Nastja dok pojašnjava kako je uz ‘titulu’ autorice u procesu izdavanja knjige postala i nakladnik, distributer, organizator promocija, dizajner vizuala  i štošta drugo. 

-Slobodna sam od straha i od iskustva Adine bolesti, što je jako važno, jer odrastajući s njenom dijagnozom pa nakon dijagnosticiranja iste i meni, budila sam se s njenim iskustvima. Mogu li gutati? Trnu li mi ruke ili noge? Vrti li mi se ili povraća? Sva ta pitanja pojavljivala su se kao rezultat življenja u prvom redu toga. No, shvatila sam da ta ista bolest mene može navesti na sasvim drugačiji put-, pričala nam je Nastja. 

Svaki član Nastjine obitelji javlja se na neki način u knjizi, majka, otac, naravno Ada, suprug, Gospođa Multipla, a upravo zato jer su zajedničkim snagama kroz sve to i prolazili. 

-Naš život sintagma je koja se provlači kroz cijelu knjigu, mi smo u tome bili svi, u potpunosti, a kroz služenje toj bolesti zapitaš se ‘tko smo to mi. Tko sam ja, kad nisam više roditelj, sestra, kćer, žena, majka, poslovna suradnica, a shvatiš da je poruka bolesti bila ne da se izgubimo i oslabimo u svemu tome, već da se pronađemo i ojačamo-. 

Nevjerojatno sažeta, a snažna priča koju ćete pročitati u jednom dahu svakako je preporuka za, ne samo oboljele od neke bolesti, već za svaku osobu kojoj će, obećam, doći poput umivanja. Izdvojit ću još samo Nastjino pismo Multipli, a ostatak prepuštam vama:

-Svi te mrze. / Nama si smetnja, jer nam remetiš ono na što smo naviknuli, ono što volimo, što nam dobro ide unatoč lošim posljedicama za nas. Ja sam ti zahvalna. Moji roditelji i sestra nisu, oni će te uvijek mrziti. Prema njima si bila nemilosrdnija. Ali ja sam ti zahvalna. Ja volim reći da si nešto najbolje što mi se dogodilo, koliko god da to zvučalo ironično ili bahato. / Meni si došla kada sam bila spremna čuti tvoje upozorenje, dovoljno otvorena da ga prihvatim kao zadnje, prije crvenog kartona. Da mi nisi uzela vid, možda te ne bih shvatila ozbiljno. Ovako nisam imala izbora. Hvala ti što mi nisi uzela snagu, nego si mi je vratila. / Vjerujem i u nemoguće. Unatoč onome što kažu liječnici, predviđanja i statistike, vjerujem da se više nikad nećemo vidjeti.- poručila joj je.

Knjigu možete kupiti u Planetopiji, ima je i u njihovoj web knjižari.

-I uvijek direktno od mene, s posvetom, za to pošaljite poruku. Ideja koja se sve više širi s oduševljenjem - da knjigu kupite za nekoga, a ja mu pošaljem direktno doma, kao iznenađenje, s posvetom. Hvala svima koji su kupnjom knjige do sada podržali ostvarenje mog spisateljskog sna-, poručuje Nastja Kulović.

Galerija slika

Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula' Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula' Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula' Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula' Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula' Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula' Ista bolest oduzela joj je, a zatim i vratila pisanje te joj ostavila blagu opomenu zbog koje se često pita 'Kud je krenula'