°C 13

Goričani 'poludjeli' za umijećem lijepog pisanja, rekordno popunjena radionica Rukopisaonica

14.02.2020.

Petar Brnada

Radionica lijepog pisanja, kako su je iz Gradske knjižnice nazvali 'Rukopisaonica', izazvala je popriličan interes Velikogoričana koji su u rekordnom roku popunili sva mjesta i tako pokazali da itekako cijene tu jedinstvenu, ali pomalo zaboravljenu vještinu.

-Moramo priznati da je i nas iznenadio ovako strelovit odaziv na Rukopisaonicu- zatečeni su ostali djelatnici Gradske knjižnice.

Kroz osam radionica polaznici će učiti vještinu lijepog pisanja, a radionice će se održavati svakog utorka od 18. veljače do 7. travnja s terminom od 18.00 do 19.30 sati na kojima će polaznike voditi grafička dizajnerica Irena Mihalinec.

Broj sudionika ograničen je na 12 polaznika, no tu brojku višestruko su nadmašile zaprimljene prijave naših sugrađana koji su očito ovu novu radionicu Gradske knjižnice prepoznali kao zaista vrijednu i zanimljivu.

Prvi susret je 18. veljače u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, a sudjelovanje u radionicama kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.

Nekada nam je rukopis omogućavao prepoznavanje, on nas je na neki način izdavao, ali po njemu smo bili jedinstveni. Grafolozi su u stanju točno ustanoviti originalnost nečijeg rukopisa, ono po čemu je on prepoznatljiv i jedinstven, ali čini se da im dajemo sve manje posla, navode iz Knjižnice.

Poznata je činjenica da se mozak drugačije razvija čitanjem i listanjem knjiga, nego tekstova s ekrana. Isto je i s pisanjem koje, za razliku od korištenja tipkovnice, aktivira različita područja mozga i trajno mijenja neuronske veze. Također je dokazano da se više smijemo i bolje smo raspoloženi ako pišemo rukom! Pisanje rukom zaokuplja nas i pozitivno utječe na razvoj pažnje i koncentracije te ima veći utjecaj na naše emocije.

Kako bi zainteresiranima omogućili da savladaju jedno, kako izgleda, zaboravljeno umijeće, od veljače kreću upravo s radionicom lijepog pisanja u knjižnici, kazali su organizatori.

Foto: Ilustracija/Pixabay