Novosti Sport Događanja

GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata

04.02.2024. / Ivana Ćurić

Gaming sadržaji, anime, cosplay, društvene igre, PS turniri i drugi sadržaji svojestveni jednom geek festivalu obilježili su prvi dan GEEKcona, festivala znanstvene fantastike koji je po prvi puta održan u našem gradu u organizaciji GEEK Cluba i Turističke Zajednice grada Velike Gorice.

Festival se održava na dvije lokacije, u hodniku OŠ Eugena Kumičića i fašničkom šatoru u Parku dr.Franje Tuđmana.
U samoj školi posjetitelji su mogli razgledati razne predmete tematski vezane za ovakvu vrstu festivala, kupiti anime majice, figurice iz raznih znanstveno-fantastičnih filmova, svjetleće mačeve, prigodni nakit, crteže i drugo ili pratiti cosplay natjecanje i fotografirati se s likovima iz popularnih video igara, filmova i sl.

Među zanimljivim izlagačima kakve nemamo priliku vidjeti često u našem gradu bili su i oni koji se bave povijesnim temama, ali su česti sudionici ovakvih skupova, tako i jedan sa samog juga Hrvatske koji izrađuje replike pergamenata.

-Prvo sam to radio za prijatelje koji su se time bavili, a potom sam počeo samostalno. Sve je krenulo od njihove ideje za renesansni sajam, jer smo se i okupljali u renesansnoj udruzi, a sama ta izrada opstala je zbog ljubavi prema ručnom radu, tradicijskim obrtima i jer nam je srednji vijek bio veliki interes-rekao nam je Dubravko Jakovljević iz Dubrovnika.

Na njegovom štandu našlo se niz radova nastalih na ručno obrađenom papiru pozlaćene i impregnirane pčelinjim voskom. On ,njegov brat i djevojka to izrađuju već šest godina.-Na sajmovima u Hrvatskoj i ovakvim konvencijama najviše se traže karte Hrvatske. Imamo kartu nastalu 1668. godine za vrijeme Petra Zrinskog i to je uvijek hit među našima, dok ljubitelji fantastike obično traže crteže mitoloških bića i tako nešto, iako mi najviše radimo stvarne povijesne teme-dodaje Dubravko zadovoljan što je prvog dana na GEEKcon-u u Velikoj Gorici bilo dosta posjetitelja.

-Uvijek su prvi sajmovi upitni kako će proći, ali danas je bilo dosta posjetitelja, ljude to zanima, i čini mi se ovo jedan od uspješnijih i vjerujem da je to tek početak u Gorici-zaključio je za kraj.

Tehnička škola Sisak predstavila igrice koje su napravili učenici

S druge strane, u fašničkom šatoru posjetitelji su mogli prijavit se za Play Station turnire, zaigrati igrice, naučiti nešto o njima i kako nastaju. Bili su ti i učenici iz Tehničke škole Sisak gdje se i školuju tehničari za razvoj video igara.

-Danas smo predstavili posjetiteljima razne udžbenike koji su nam osnovni izvor edukacije za nastavu i besplatni su polaznicima škole, a uz njih demonstriramo i video igre. S jednom od njih koja se zove „Zoo“ smo lani nastupili na natjecanju na kojem smo u 48 sati morali osmisliti i napraviti igricu i osvojili smo treće mjesto. Na tim igricama se vidi trud učenika i sve što su naučili-ispričala nam je Fiona Perčić, učenica drugog razreda TŠ Sisak.Festival se nastavlja i danas od 11 sati kada vas ponovno očekuje gaming zone, Dungeons&dragons i druge društvene igre, turniri u Tekkenu i FC24, Chewbacca contest i pub kvizovi na temu Marvela i Harryja Pottera, a sve završava u 20 sati.

 

 

Galerija slika

GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata GEEKcon: Učenici pokazali kakve su video igre izradili, izlagači prodavali od svjetlećih mačeva do povijesnih replika pergamenata

Podijeli