Novosti Sport Događanja

Galerija Galženica osmislila kutak za djecu i sve one koji se tako osjećaju

24.01.2022. / Maja Peranić

U sklopu izložbe o stanovanju u Velikoj Gorici koju još uvijek možete posjetiti u Galeriji Galženica osmišljen je zanimljiv dječji kutak za odmor, igru, razonodu, crtanje, kreativnost i slobodu... Tako ga opisuju iz Galerije, a ponosni su što je privukao pažnju brojnim posjetiteljima među kojima nisu svi djeca.

Kutak se nalazi ispod stubišta galerije, a postavljen je na inicijativu velikogoričke arhitektice Kristine Vujice, dok ga je osmislila dizajnerica Ivana Reić. Kako kažu iz Galerije Galženica dječji kutak inspiriran je riječima arhitekta Stjepana Planića i njegovim promišljanjem kulture stanovanja koje glase ovako:

''Naročito mi je drago da sam pojam sobe za dijete jako izdvojio jer se obično znalo reći: 'Pa dobro, pa on može spavati u blagovaonici.' Ja sam rekao ne. Ne, u mojim novim zgradama dijete će dobiti makar najmanju kabinu. Cijela velika briga i težnja da se stvori bolji život čovjeka u domu i radionici u načelu nije rješiva ako svako dijete ne dobije ako ne sobu, onda bar kabinu kao u spavaćim kolima, ali opet ne s krevetima jedan iznad drugoga, nego samo za sebe tako da se može u miru posvetiti zadaćama i učenju. Takva kabina za dijete osim učenja i studiranja rješava stvaranje osobnosti…'' (Stjepan Planić, Zagreb, listopad 1980.)

-Jako nam je drago da je ovaj mali dječji kutak inspiriran Planićem zaživio, da ga djeca rado koriste i da su ga instinktivno ''prisvojili'', a primijetili smo da se u njega rado zavlače i odrasli prilikom posjeta galeriji-istaknuli su iz Galerije.

Iako je trebao biti samo privremena instalacija u prostoru doznajemo kako će se još neko vrijeme zadržati kao neformalni prostor unutar izložbenog gdje djeca mogu šarati po zidovima, kreativno se izražavati, crtati, učiti i družiti se.

-Veliko hvala pokrovitelju Gerflor Adriatic d.o.o. na donaciji podne sportske obloge (linoleuma) za ovaj kutak, arhitektici Kristini Vujici na ideji i inicijativi te dizajnerici Ivani Reić na provedbi i osmišljavanju-poručili su iz Galerije Galženica.

(foto: Galerija Galženica)

 

Podijeli