Novosti Sport Događanja

FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu

24.01.2022. / Petar Brnada

U Kostanjevcu u vinogradu obitelji Mikulčić i ove godine skromnije je obilježen blagdan Sv. Vinka zaštitnika vinograda i vinogradara.

Među trsjem se u subotu okupilo desetak članova Upravnog i Nadzornog odbora velikogoričke Udruge vinogradara i vinara Grozd, a u ceremonijalu rezidbe i blagoslova vinograda kojim započinje početak nove vinogradarske godine sudjelovali su i gosti gradonačelnik Grada Velika Gorica Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić i velečasni Stjepan Tenšek.

Dočekali su tako članovi Grozda prvog zapovjednog sveca za vinogradare od njih ukupno petero. Vrijeme je to kada se vinogradari prvi puta upućuju u svoje vinograde da simbolično orežu svoj trsek kako bi kroz nekoliko tjedana mogli procijeniti kakva ih godina očekuje. Unatoč ovim nepovoljnim vremenima uspjeli su provesti ceremonijal kićenja trseka sa kobasicama i špekom da bi grožđe bilo zdravo i da bi dobro rodilo, te na taj način održali tradiciju.

Uz pjesmu i muziku Branka na harmonici i Jure na violini vinogradari su si poželjeli mirnu i zdravu, bez mraza i tuče novu vinogradarsku godinu.

Galerija slika

FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu FOTO Vincekovo u Kostanjevcu: Vinogradari okitili svoj trsek i poželjeli mirnu i zdravu godinu

Podijeli