Novosti Sport Događanja

[FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca

29.12.2022. / Klara Kosić

U dvorani Osnovne škole Nikole Hribara čeka vas mnoštvo malih životinja. Nakon duge pauze zbog pandemije i drugih razloga, Udruga uzgajatelja malih životinja Turopolje jučer je u 15 sati otvorila izložbu malih životinja na kojoj se nalazi preko 400 eksponata od kojih su čak 300 njih razne vrste golubova, a ima i koka, kunića, ptica pjevica i par egzotičnih prijmeraka gmazova.

- Mislili smo da će ljudi, pogotovo djeca, htjeti nakon svih ovih blagdana izaći i vidjeti zečeke, golubove i kokice, i da će u tomu uživati – rekao nam je Miroslav Svekrić, predsjednik Udruge malih životinja Turopolje.

Najbrojniji posjetitelji upravo su bile obitelji s malom djecom koja su skupljala hrabrost da podragaju malo golubove, a malo i kuniće.

- Moja generacija nije imala mobitela i televizora. Gledam sada svoju djecu i nisam sretan kako se sve svodi na tehnologiju. Pravi život je svuda oko nas, to treba podučiti klince. Zato je ova izložba tu, da i stariji i mlađi vide kako životinje žive, kako dišu, pjevaju, žedne su, hoće kljucnuti kada su ljute, prepoznaju svoga gazdu i jedva čekaju da ga vide. To može biti jedan prekrasan ljubimac uz kojega možete kvalitetno provesti vrijeme – objašnjava nam Miroslav.

Baka Mara organizirala je jedan obiteljski izlet s kćerima i unučadi, upravo da bi vidjeli kako te male životinje žive. 

- Zahvalna sam ljudima koji održavaju ovu tradiciju. Evo, došli smo s djecom da malo vide te stare sorte, jer nažalost danas nema u domaćinstvima tih životinja. Lijepo je što ljudi ovdje imaju entuzijazma i drže do toga da uzgajaju i da novi naraštaji vide kako to izgleda jer bi inače dana sve to gledali samo preko slikovnica – kazala nam je Mara, a pri upitu koja joj je najdraža vrsta na ovoj izložbi, nije se dvoumila.

- Nekad kao dijete, mi smo ih zvali Jurek i Katica. Najmanji i najglasniji je Jurek koji najviše uveseljava ovu dvoranu – kaže nam.

No iako najglasniji, ove turopoljske patuljaste koke nisu uspjele osvojiti dječja srca koliko su to uspjeli mekani i pitomi kunići.

- Najviše nam se sviđaju oni veliki crno-bijeli zečevi. Najslađi su – komentirale su posjetiteljice Sanja i Marta.

Mnogi su se okupili kod egzotičnog kutka, u kojemu je oštro oko moglo vidjeti iguane, macakline, zmije i papige, a našlo se i zlatnih ribica i ptica pjevica.

No ni golubovima nije nedostajala pažnja. Preko 300 eksponata različitih vrsta, svijet goluba kao da se pretvorio u modnu pistu zanimljivih izgleda.

Miroslav se godinama bavi uzgojem pomeranskih gušana u bijeloj boji i već desetak godina je majstor uzgoja u Republici Hrvatskoj. Otkrio nam je koliko je to posao, a koliko ljubav.

- Imam oko 200 golubova i svaki moj dan počinje s tim golubovima. Svako jutro kada se spremim za posao, odlazim obavezno u golubarnik, bacim oko jesu li svi zdravi, očistim podove na brzinu, nahranim. Kad se vratim s posla, popije se kava i popriča, opet je sat i pol posla s njima dok ih počistim. Netko bi rekao da je to posao. Jest, ima tu puno posla, ali vjerujte, kada vi čučnete, kada vas navlače za noge, oni vas poznaju. Vi se igrate s njima. To je jedna uživancija koju ne možete platiti novcima. Kad to zavolite, koliko njemu date, on će vam dati tri put više. Takvi su oni ljubimci – objašnjava.

Njegove pomeranske gušane odmah ćete naći na početku izložbe, a Miroslav će vam dati priliku i podragati ih. Izložba je danas otvorena od 8 do 20 sati, a sutra od 8 do 13 sati, stoga na par sati zaboravite na tehnologiju i uputite se do OŠ Nikole Hribara gdje ćete vidjeti kako dišu, kako se maze i kako žive male životinje!

Galerija slika

[FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca [FOTO] Uživancija kakva se ne može platiti novcima: Male životinje osvajaju dječja srca

Podijeli