°C -3

FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima

05.01.2021.

Petar Brnada

U potresu koji je 29. prosinca snažno zatresao gotovo cijelu središnju Hrvatsku, znatno je oštećeno i Reciklirano imanje udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) smještene u selu Vukomerić. Nije dugo trebalo ZMAG-ovcima da zasuču rukave i krenu u obnovu svog imanja, no učinili su i puno više od toga. Nakon odrađene osnovne sanacije graditeljski tim ZMAG-a uputio se prema Sisku, Glini i okolnim selima pružiti pomoć.

-Javljamo da su Reciklirano imanje i naše selo Vukomerić dosta oštećeni u potresu 29. prosinca 2020., a i dalje se povremeno trese i ljulja. Vukomerić je udaljen svega 25 km zračne linije od najjačih i najčešćih epicentara te smo osjetili barem tridesetak slabijih od svih onih dvjestotinjak zabilježenih potresa. Postpotresni efekt se kod većine ljudi manifestira zajedništvom i staloženim reakcijama, važemo svaki pokret i akciju, no prisutna je i velika nelagoda od neizvjesnosti- javljaju iz ZMAG-a.

Većina kuća na Recikliranom imanju je oštećena, a najčešće je riječ o šteti na dimnjacima, žbuci, staklenim površinama, krovištu i instalacijama vode, struje i telefona. Razmjeri šteta još se procjenjuju. Iz ZMAG-a kažu da su organizirali timove susjeda i prijatelja i spasili kuće od prokišnjavanja i opasnih dimnjaka. Potpuni oporavak edukacijskog centra u kojem se organiziraju javna događanja može trajati i do šest mjeseci, a o planovima i tempu obnove uputit će obavijest na vrijeme preko svoje web stranice i društvenih mreža.

-Nakon što smo sanirali naše selo, ZMAG-ov graditeljski tim s kombijem punim sanitarne opreme, hrane, odjeće i alata uputio se u pomoć Sisku, Glini i selima Majski Trtnik, Jabukovac, Veliki Gradac i Gornje Taborište. Naši graditelji su se rasporedili i samostalno vode veće grupe volontera. Unesrećenim ljudima pomažemo u najosnovnijoj sanaciji. Skidamo oštećene dimnjake, popravljamo krovove, saniramo opasne zidove i, nimalo manje važno, pričamo i slušamo naše unesrećene domaćine i pružamo im moralnu podršku- otkrili su ZMAG-ovci.

Ističu pritom da je ova prirodna katastrofa ponovo povezala ljude i pokrenula uspavanu čovječnost pa tako danima susreću divne i skromne ljude koji, u tim zaboravljenim krajevima, nisu naučili na komfor. Potpuno devastirana domaćinstva odbijaju pomoć u hrani i potrepštinama jer kako kažu – imaju dosta i sigurno postoje oni kojima više treba. Oko nas se ovih dana događa veliki festival ljudskosti i empatije, kažu.

-Nema razloga za brigu, oporavak će biti dug, no kako smo sve izgradili tako ćemo sve i obnoviti. Život sve pobjeđuje. Veliki pozdravi i podrška svima ugroženima u potresu i ljudima koji pomažu u ovom žestokom razdoblju. Suosjećamo s onima koji su izgubili najmilije- poručio je ZMAG.

Svi koji žele pomoći u obliku donacije građevinskog materijala, opreme i usluga za obnovu potresom pogođenih područja mogu se javiti na broj mobitela 091 5981 281, voditelju ZMAG-ovog građevinskog tima (Matko Šišak).

Foto: ZMAG

Galerija slika

FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima FOTO Graditeljski tim ZMAG-a sanirao teško oštećeno imanje pa se uputio prema Sisku, Glini i okolnim selima