°C 22

Dvorana puna žena i muškarac koji zna istine i laži o ljubavi

20.02.2019.

Romana Šimek

Bruno Šimleša po drugi je put ugošćen u Pučkom otvorenom učilištu Velike Gorice i to kako bi predstavio svoju devetu knjigu Istine i laži o ljubavi.

Koliko se muškarci i žene doista razlikuju? Kako se riješiti osjećaja da ne zavređujemo ljubav? Kako stvoriti sretnu vezu? Kako doista funkcionira zakon privlačnosti? Zašto pokušavamo promijeniti partnera? Zašto već na prvom dejtu razmišljamo o imenu trećeg djeteta? - neka su od pitanja na koja je Šimleša pokušao dati odgovor.

Vrlo duhovitim pristupom otvoreno je pričao o problemima s kojim se susreću osobe u vezama, brakovima, ali i  u prijateljstvima ili poslovnom okruženju.

Ta interakcija i na ovoj se promociji pokazala idealnom za publiku,  osobito žene koju su ipak bile u većini. Vrlo mali broj hrabrih muškaraca došao je čuti  što to Šimleša ima reći o ljubavi.

Dokaz kako odgovore na sva ta životna ljubavna pitanja tražimo i pronalazimo kroz cijeli život jest i većina starijih gospođa koje se nađu u njegovoj publici, a ne često se i pojavi ruka u zraku, ali, kako kaže autor, i mladi su vrlo senzibilizirani za ovu temu.

-Vrlo često se susrećem s mladim parovima, a najčešći problemi s kojima se oni suočavaju jesu loše veze, loše veze iz kojih ne znaju izaći, manjak samopouzdanja, mnogo energije koje ulažu u krive stvari- objašnjava Šimleša.

Dotakao se i problema odgoja djece od strane roditelja  koji su mislili da rade ono najbolje:

-Većina nas imala je dobronamjerne roditelje, ali često nisu znali dati ljubav ili nisu to znali učiniti na jeziku koji mi kao djeca razumijemo - poručio je Šimleša.

Dio u kojem se možda ponajviše povezao s publikom zasigurno je bio naputak o brizi koju posvećujemo tijelu, a ne srcu, te koje to posljedice nosi sa sobom.

-Nemam ništa protiv njege tijela, dapače, volimo izgledati dobro i osjećati se dobro i snažno za svakodnevne izazove, ali, ako više vremena provedete njegujući tijelo, a ne srce, kako ćete biti sposobni primiti i dati ljubav koju očekujete?

Bruno Šimleša (1979.) autor je knjiga iz  područja popularne psihologije i duhovnosti, a Ljubavologija i Škola  života su najprodavanije. Njegova su djela objavljena i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 100.000 primjeraka.

Diplomirao je sociologiju 2003. na Filozofskom fakultetu  Sveučilišta u Zagrebu. Posebno poglavlje tiče se Zakona privlačnosti jer  dok teorija ima smisla, u praksi se mogu pronaći svakakvi besmisleni savjeti tipa: Želite li privući partnera, kuhajte za dvoje ili ostavite pola  slobodnog ormara ili napišite na Fejsu da ste već u vezi i Svemir će vam odmah servirati partnera vaših snova. Valjda se pretpostavlja da je taj Svemir neki maloumnik kojeg možemo zavarati ovakvim jeftinim forama. Naravno, Bruno objašnjava kako mudrije koristiti Zakon privlačnosti, tako da to ne vrijeđa našu inteligenciju - poručuje nakladnik, a goričani su imali prilike knjigu odmah i kupiti za vrijeme promocije u  Pučkom otvorenom učilištu, naravno s njegovom posvetom.