Novosti Sport Događanja

Dugogodišnji rad na terenu Josip Kozačinski pretočio u značajnu knjigu „Veterinarstvo u Turopolju“

15.07.2021. / Petar Brnada

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica, u Vijećnici je u srijedu predstavljena knjiga “Veterinarstvo u Turopolju” autora mr. sc. Josipa Kozačinskog.

Urednik izdanja je akademik Željko Cvetnić koji je zajedno s prof. dr.sc. Petrom Džajom recenzent. Josip Kozačinski završio je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i sve do umirovljenja predano je radio u struci neprestano se usavršavajući kroz stručne skupove i simpozije u zemlji i inozemstvu. Bio je suradnik brojnih časopisa i novina koji su bili vezani uz veterinarsku djelatnost.

Višegodišnji rad na terenu pružio mu je priliku istražiti razvoj veterinarstva u Turopolju. Tijekom dugih godina, navode iz HAZU-a, trudio se pronaći pouzdane izvore i podatke u različitih arhivima koji su mu poslužili u koncipiranju knjige.

Knjiga sadrži deset poglavlja: 1. Turopolje, 2. Povijest veterinarstva u Turopolju, 3. Osnivanje veterinarskih ustanova, 4. Selekcija i uzgoj stoke u Velikoj Gorici, 5. Umjetno osjemenjivanje goveda i svinja u Turopolju, 6. Suzbijanje zaraznih bolesti životinja na području Turopolja, 7. Sajmovanje u Velikoj Gorici, 8. Kolinje u Turopolju i nuspojava klanja, 9. Prodaja mlijeka u Zagrebu – kantarenje, 10. Doživljaji terenskog  veterinara i popis literature.

-Ova knjiga spada među malobrojne povijesne zapise o počecima djelovanja veterinarstva na pojedinim područjima naše zemlje i stoga je iznimno značajna. Potvrđuju nam to riječi akademika Željka Cvetnića iz Predgovora knjizi: „Povijest je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života i glasnica starine. Danas se promjene odvijaju brže nego ikad prije pa je prošlost potrebno upoznati kako bi se mogli odlučiti što od proživljenog sačuvati, a što promijeniti- kažu iz Zavoda HAZU-a.

Galerija slika

Dugogodišnji rad na terenu Josip Kozačinski pretočio u značajnu knjigu „Veterinarstvo u Turopolju“ Dugogodišnji rad na terenu Josip Kozačinski pretočio u značajnu knjigu „Veterinarstvo u Turopolju“ Dugogodišnji rad na terenu Josip Kozačinski pretočio u značajnu knjigu „Veterinarstvo u Turopolju“ Dugogodišnji rad na terenu Josip Kozačinski pretočio u značajnu knjigu „Veterinarstvo u Turopolju“

Podijeli