°C 18

Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu

09.08.2019.

Romana Šimek

Na poziv Kulturno umjetničkog društva „Putalj“ iz Kaštel Sućurca, članovi Dučeca proteklog su vikenda sudjelovali na folklornom festivalu „Misečina prosula se kalon“. Festival se prošle subote održao u predivnom ambijentu na Podvorju u Kaštel Sućurcu, a osim članova Dučeca nastupali su domaćini – KUD „Putalj“ te HKUD „Bećarac“ Lepenica i  HKUD „Fra Karlo Kujundžić“ iz Kiseljaka. 

Predstavili su se koreografijom Zagorja, tamburaškim intermezzom, spletom turopoljskih pjesama te na kraju koreografijom Turopolja koja je posebice oduševila mnogobrojnu publiku. Na samom kraju koncerta predsjednik KUD-a „Putalj“ Mili Jerčić uručio je svim gostima zahvalnice i prigodne poklone, a predsjednik Dučeca zahvalio se domaćinima na pozivu te uručio poklon – mraclinsku plemenitašku peculicu. 

Doći u Kaštel Sućurac, a ne posjetiti prijatelje u DVD-u Mladost, bilo bi nezamislivo. Nakon tonske probe, a prije nastupa, članovi Dučeca predvođeni predsjednikom Kosom, posjetili su članove DVD Mladost. Tamo ih je dočekao predsjednik DVD Mladost Ljubo Musinov. Većini članova Dučeca ovo je prvi put da su posjetili Kaštel Sućurac, iako su toliko puta čuli za naše prijatelje Kaštelane i susretali se sa njima u Mraclinu. Obišli su njihove prostorije, a najviše ih se dojmila trofejna soba u kojoj posebno mjesto zauzima i Povelja o bratimljenju DVD-a Mladost i DVD-a Mraclin.

Upravo je poveznica DVD Mladost sa Mraclinom, rezultirala dolaskom Dučeca na festival u Sućurac te novom prijateljstvu. Naime, dugogodišnji prijatelj i član DVD Mladost Ante Mandarić, poznatiji kao Tojo, predložio je vodstvu KUD-a „Putalj“ da se povežu i naša folklorna društva. Uprava Dučeca odmah je prihvatila poziv, a ostalo je sada povijest. Sklopljeno je novo prijateljstvo, koje će se nastaviti dolaskom KUD-a Putalj u Mraclin, a Mraclinci su se preporučili za sudjelovanje na festivalu i slijedeće godine.

Predsjednik “Dučeca” Matija Kos pun je hvale za domaćine, ali i za svoje članove.

–Moram još jednom zahvaliti g. Mandariću, našem Toji, što je povezao Putalj i Dučec, a što je rezultiralo divnom suradnjom. Zahvaljujući organizatorima, a posebice predsjedniku KUD-a „Putalj“ g. Miliju Jerčiću i njegovoj sestri Anamariji, tijekom cijelog gostovanja osjećali smo se kao kod kuće. Vodili su stalno brigu o nama, da nam ništa ne nedostaje, da maksimalno iskoristimo slobodno vrijeme, i stvarno je sve bilo savršeno. Nadam se da se vrlo skoro vidimo u Mraclinu, i da je ovo početak jednog dugog prijateljstva. Moram pohvaliti i sve članove, od ovih najmlađih kojima je ovo ujedno i prvo ovakvo putovanje, pa do tamburaša i starijih članova.  Pokazali su koliko su odgovorni i samostalni, svi su se držali dogovora, odlično su odradili nastup, a usput se i zabavili. Tijekom cijelog putovanja nikakvih problema nije bilo. Mislim da je ovo odličan pokazatelj da dobar posao radimo u Društvu – zaključio je gostovanje predsjednik Kos.

Galerija slika

Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu Dučec na folklornom festivalu u Kaštel Sućurcu