Novosti Sport Događanja

Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće

25.04.2022. / Redakcija

Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je došel Jura zeleni… I tako već stoljećima najavljivao se dolazak Jurjeva za kojega se i u Turopolju drži da donosi pravi početak proljeća. Jurjevski običaji povezuju čovjeka i prirodu, a svakako je najvidljiviji običaj paljenje jurjevskog krijesa koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom – sv. Jurja nad zmajom, pobjedu proljeća nad zimom…

Iako je izostala velika nedjeljna proslava kod kaštela Lukavec, oštećenog u potresu, jurjevske proslave održale su se u velikom broju turopoljskih mjesta. One u sučijama Plemenite općine turopoljske donijele su proslave u 12 naselja – od Dubranca, preko Lukavca i Velike Gorice do Mraclina ili Hrašća. Folklor, jurjevska pjesma, mladi i stariji, tamburaši i druženje, glavna su obilježja ovogodišnjih jurjevskih proslava koja su se po prvi puta održala u spomenutom Dubrancu, kao i na Plesu te u Rakitovcu.

Uz jurjevske proslave koje su organizirali plemenitaši kao pomoć mjesnim odborima i udrugama, Jurjevo se obilježilo i u Gradićima, Starom Čiču koje obilježava dan mjesta, kao i u Velikoj Kosnici gdje su glavnu ulogu imali mladi fokloraši.

- Naša želja je bila da Jurjevo bude dan proslave u cijelom našem lijepom Turopolju, stoga nam je drago da osim naših organizacija proslava smo bili pozvani sudjelovati i u drugim sučijama gdje su bili drugi nositelji organizacije, ali i da je u nizu naselja te kod ljudi doma bilo druženja uz jurjevski krijes. Svakako se nadamo da ćemo nastaviti s krijesovima po Turopolju, ali i da ćemo već sljedeće godine završnu proslavu moći imati tradicionalno kod Starog grada Lukavca – poručio je župan turopoljski Juraj pl. Odrčić.

Sudeći po današnjem toplom danu vatra je doista otjerala zimu i proljeće je započelo!

 

Galerija slika

Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće

Podijeli