Novosti Sport Događanja

Čišćenjem voda do zelenijeg grada: Velika Gorica i ove godine sudjeluje u projektu „Od izvora do mora”

28.03.2023. / Klara Kosić

Velika Gorica pridružila se društvu od 28 gradova koji će sudjelovati u ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta Coca-Cole, Konzuma i Udruge gradova Od izvora do mora.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, velika je novost ovogodišnjega izdanja sadnja drveća u urbanim sredinama, koja će biti financirana iz nagradnoga fonda ovoga natječaja, a s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Naš grad sudjeluje u kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) uz Bjelovar, Osijek, Rijeku, Split, Varaždin i Zadar, a na sebe je preuzeo obvezu organiziranja jednodnevne akcije čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima u razdoblju od 15. travnja do 31. svibnja.

U kategoriji srednjih gradova (od 15 do 35 tisuća stanovnika) sudjelovat će Čakovec, Daruvar, Duga Resa, Ivanec, Koprivnica, Makarska, Sveta Nedelja, Vinkovci, Virovitica i Zaprešić, dok će u kategoriji malih gradova (do 15 tisuća stanovnika) sudjelovati Crikvenica, Ilok, Korčula, Lipik, Ludbreg, Mali Lošinj, Otočac, Ploče, Vodnjan – Dignano, Zabok i Zlatar.

Najuspješnijem gradu u svakoj kategoriji koji uspije okupiti najveći broj volontera i prikupiti najveću količinu otpada u svojoj kategoriji, dodijelit će se nagradni fond od 42 000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje tijekom jesenskih mjeseci, a nakon toga bit će im dodijeljene i posebne plakete.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner pridružio se i Jutarnji list, a od 2022. godine i Konzum. Partner je ovogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih deset godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.

Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj mrežnoj stranici i u digitalnome izdanju Jutarnjega lista.

 

Podijeli