°C 30

Buševčani pripremaju 16. Susrete pučkih kazališta kajkavskog područja, časte vas s tri predstave!

13.11.2019.

Petar Brnada

-Smijeha nikada dosta, a da bi ga imali u dovoljnim količinama pobrinuli smo se mi organiziranjem, već šesnaestu godinu za redom, susrete pučkih kazališta kajkavskog govornog područja iliti popularni KAJ-BUŠ koji je zadnjih šest godina u europskom programu Noći kazališta- najavljuju iz Ogranka Seljačke sloge Buševec novi susret koji vas očekuje u subotu, 16. studenog.

Ove godine časte vas sa tri predstave među kojima su; „Dnevnik malog Perice“(18 do 19 sati), „Princeza Louise u Loborgradu“ (19:30-20:10 sati) te „Kostaji i sarma“(20:30 do 20:50 sati).

'Princeza Louise u Loborgradu' predstava je Kulturno umjetničkog društva „Lobor“ redateljice Anite Klemar. Predstava je nastala istraživanjem istinite priče o velikoj ljubavi belgijske princeze Louise i natporučnika Geze Matačića Keglevića koja je poznata u Europi i po kojoj je snimljen film. Povijesni podaci govore da su se skrivali u Keglevićevom dvorcu u Loboru i proveli svoje najljepše trenutke uz gostoprimstvo dragih domaćina iz Lobora.  Samo jedan dio njihove idile donosi vam dramska sekcija KUD-a „Lobor“ .

KUD „Lobor“ djeluje kontinuirano već punih 46 godina. Trenutno broje 6 sekcija: dramsku, malu i veliku folklornu sekciju, malu i veliku tamburašku sekciju i vokalnu sekciju. Dramska sekcija uspješno djeluje od 2015. godine te svake godine osvoje neku od nagrada na Županijskoj smotri dramskih amatera Krapinskozagorske županije. U Loboru organiziraju niz manifestacija vezanih uz amatersko kazalište. Neke od njih su Noć kazališta, Festival amaterskih kazališta, Susret kazališta „Četiri godišnja doba“, Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i druge. Ova vesela družina broji 10 članova u dobi od 10 do 20 godina.

Predstava 'Kostaji i sarma' djelo je Udruge žena općine Vidovec u režiji Ivanke Lonjak dok tekst potpisuje Vesna Kovačić.

Sezona je kestena i sarme. Anka ima kostanje, Ivka ima sarmu. Naglo se razbole te mole micu da ih vozi u bolnicu, a tu dolazi do problema. U bolnici ima puno takvih pacijenata pa im doktor daje čudotvorni lijek od kojeg ozdrave…

Udruga žena osnovana je 2009. godine, te smo ove godine proslavile 10 godina djelovanja udruge. Brojimo dvadesetak članica. Organizacija priredbe povodom Majčinog dana, Dana seoske žene, Večeri smijeha, Vidovec traži zvijezdu,  izrada rukotvorina, ples i gluma samo su neke od aktivnosti udruge. 

Vidovečki gibanik, težački kolač od hajdinog brašna, poseban je ponos udruge jer je već nekoliko godina 2. zaštićeni proizvod na području općine. Vidovečki gibanik zaštićen oznakom izvornosti nosi još suncokret ruralnog turizma te zlatnu povelju. 

Najaktivnije područje udruge je gluma. Glumice iza sebe imaju 16 različitih igrokaza sa raznim aktualnim temama a neke od njih su: Penezi, Jelova, Smetje, Kanalizacija, Miss Vidovca. Cilj svakog igrokaza je prikazati stvarne događaje, a pri tome dobro nasmijati publiku. 

Kao posljednja predstava ovogodišnjeg susreta nametnuo se 'Dnevnik malog Perice' za kojeg tekst potpisuje Vjekoslav Majer, a za režiju Silvije Vadla dok je izvodi Glumačka družina Kazališta 21 iz Siska.

Glumačka družina Kazališta 21 na kazališne daske postavila je predstavu ˝Dnevnik malog Perice˝, poznatu priču Vjekoslava Majera svojevremeno ekraniziranu pod naslovom ˝Tko pjeva zlo ne misli˝.  Komedija je to  o odnosima velikih emocija – ljubavi i mržnje, priča o galerijama svakodnevnih ljudi s kojima i među kojima živimo, pjevamo, radujemo se i tugujemo. Glavnina radnje odvija se u stanu obitelji Šafranek, njihovom dvorištu, obližnjoj kavani, a zaplet započinje kada u život obitelji Šafranek uleti gospodin Fulir i poremeti odnose cijele obitelji.

Amaterski kazališni fantasti već desetljećima uspješno održavaju teatarski život grada bilježeći  uspjehe unutar i izvan granica države. Glumačka družina Kazališta 21 trenutno okuplja tridesetak članova različite životne dobi i različitih profesija koji djeluju uglavnom u određenim projektima okupljajući  se oko predstava.

-Nemojte se bojati da nećete stići na utakmicu Hrvatska-Slovačka, mislili smo i na to pa će zadnja predstava završiti prije početka utakmice- poručuju domaćini dok vas pozivaju da uživate u predstavama.