Novosti Sport Događanja

Beus Richembergh predstavit će svoje kapitalno djelo o 2,5 tisuće Nijemaca i njihovih potomaka koji su ostavili traga u Hrvatskoj

13.03.2023. / Klara Kosić

Ovoga četvrtka Goran Beus Richembergh predstavit će u 18 sati u Vijećnici POUVG-a svoju knjigu „Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima".

Ovo kapitalno djelo na oko 750 stranica velikog formata obuhvaća 1780 biografskih jedinica odnosno leksikografskih natuknica kojima se predstavlja preko 2, 5 tisuće Nijemaca i njemačkih potomaka koji su djelovali u Hrvatskoj ili su svojim opusom utjecali na procese u njoj.

Priprema za ovo djelo trajala je dva desetljeća tijekom koje je autor prikupljao građu i proučavao različite hrvatske, austrijske, njemačke i druge izvore te preispitujući i nadopunjavajući do sada objavljene radove o brojnim pojedincima.

Leksikonom su, pored velikana i zaslužnika, pionira, pokretača promjena, nositelja progresa i sudionika preporodnih procesa, kojih je većina protokom vremena bila zaboravljena, marginalizirana ili namjerno prešućena, također obuhvaćeni i akteri 'tamne strane' hrvatske prošlosti (dužnosnici okupacijskih i kvislinških vlasti u II. svjetskom ratu). Biografije su, za razliku od uobičajenih leksikografskih izdanja, u najvećem broju slučajeva pisane pripovjedački i tečno, a kako sam autor kaže, među njima su i brojne životne priče koje imaju potencijal sinopsisa za filmove ili tv-serije.

Beus Richembergh poznat je kao jedan od osnivača i aktivist Njemačke zajednice, a uz njegova ranija opsežna monografska djela o povijesti njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj (iz 2010.) te povijesti njemačke zajednice na području Zagreba i Zagrebačke županije (iz 2021.), ova knjiga čini nezaobilazno štivo za poznavanje povijesti njemačke nacionalne manjine i učinaka njezinih istaknutih pripadnika i potomaka na razvoj hrvatskoga društva.

Galerija slika

Beus Richembergh predstavit će svoje kapitalno djelo o 2,5 tisuće Nijemaca i njihovih potomaka koji su ostavili traga u Hrvatskoj

Podijeli