Novosti Sport Događanja

Benzinska postaja u Pokupskom u velikim problemima: „Situacija je alarmantna. Otvara se velika jama pod nama malim distributerima“

07.07.2022. / Anes Šuvalić

 

Rast cijena motornih goriva stvara velike probleme građanima, a uredbe Vlade o zamrzavanju cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta stvaraju probleme malim distributerima. Što je već rezultiralo gašenjem dvije manje crpke u Ogulincu i Starom Čiču. Udruga malih distributera goriva u srijedu je zatražila hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja.  

Među malim distributerima nalazi se i Benzinska postaja Pokupčanka u Pokupskom. Stanovnicima tog kraja ona je jedina pumpa u krugu od 30 kilometara. Nekadašnja Inina postaja zatvorena je 2012. godine, a 2018. godine posao je preuzela Pokupčanka, u tom periodu  mještani su mogli birati ići u Veliku Goricu, Pisarovinu ili Glinu po gorivo.

- Situacija je alarmantna. Otvara se velika jama pod nama malim distributerima. Inicijalni dogovor svih distributera bio je da izdržimo čim duže, ali ovo je postalo neizdrživo. Ne može se toliko dugo utjecati na tržište, jer će to rezultirati gašenjem velikog broja crpki u cijeloj Hrvatskoj. Kad smo krenuli u investiciju otvaranja benzinske crpke 2018. godine očekivali smo povrat investicije u roku od 15 do 17 godina, a ovo što se događa u zadnjih devet mjeseci unazadilo nas je još barem deset godina.  – rekao nam direktor Dario Sučec.

Prema riječima našeg sugovornika veliki problem predstavlja i nedostatak motornih goriva na našem tržištu.

- Sad je sezona poljoprivrednih radova, a ti gorivo ne možeš nabaviti. Ja ne znam što se tu događa, tko koga blokira i zašto. Naručiš jednu količinu, dobiješ drugu pa te nazovu i kažu da si za ovaj tjedan ograničen na jednu količinu, a ti znaš da ti je potražnja dva ili tri puta veća. Sve to onemogućuje nam normalno poslovanje – dodao je Sučec.

Najave mogućih poskupljenja cijena goriva stvara gužve na benzinski crpkama. Ljudi u želji da stvore zalihe goriva ili barem uštede na punom tanku opustoše sve zalihe.

- Mi zbog toga redovito ostajemo bez goriva. Ne možeš nabaviti robe koliko želiš i stvara se disbalans u ponudi i potražnji te se stvara panika, posebno u tako malim sredinama. Imamo još nekih zaliha, ali ako se ovako nastavi teško da ćemo moći nabaviti robu. Prestat ćemo prodavati gorivo i postat ćemo kiosk – upozorio je naš sugovornik.

 Foto: Facebook/bp Pokupsko

 

Podijeli