Novosti Sport Događanja

Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture

20.05.2022. / Redakcija

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u suradnji s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom Zagreb pripremilo je višednevnu manifestaciju kojom se želi prezentirati mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj. Sve je započelo sinoć otvorenjem zanimljive izložbe „Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu“, a nastavljeno je putopisnim predavanjem „Od Balatona do vrha Mađarske“.

Dane mađarske kulture otvorio je ravnatelj Mađarskog kulturnog instituta János Dezső koji je istaknuo povezanost dvaju naroda i isprepletenost kultura, a ovi Dani za prioritet imaju pomoć u međusobnom shvaćanju naših naroda.

- Na ovaj šareni vrtlog i cijelu seriju događanja možemo gledati kao na korak naprijed u još bolju kulturnu suradnju dviju država, još bolje shvaćanje i inspiraciju za iskreni dijalog. Zajednička višestoljetna prošlost hrvatskog i mađarskog naroda simbolizira, kako su nekada naši preci tako i mi, da u svakom trenutku tražimo mogućnosti za suradnju i prijateljstvo - rekao je g. Dezső.

Okupljene su pozdravili i v.d. pročelnica za društvene djelatnosti Dragica Medo Princip, koja je istaknula dosadašnje projekte zajedničke suradnje, kao i ravnateljica POUVG-a Anita Pišković.

- Kulture naših naroda trebamo razmjenjivati i usvajati njihove vrijednosti jer nas sadašnjost i budućnost zovu na još jaču suradnju, otvorenost i međusobno poštivanje – rekla je ravnateljica Pišković.

Autor izložbe povjesničar umjetnosti Boris Dundović objašnjavajući izložbu rekao je da je suradnja dvaju naroda u osam stoljeća ostavila brojna arhitektonska zdanja javne uprave, prometa i drugih namjena koje i danas su uglavnom u istoj funkciji.

- Razdoblje Austro-ugarske monarhije od 1867. do 1918. godine poslužilo je kao svojevrsni zaključak kulturnih isprepletenosti što se uveliko odrazilo u izgrađenom okolišu koji baštinimo. Ova izložba je pokušaj da se ova iznimno produktivna desetljeća strukturiraju, da se mapiraju ostvarenja mađarskih arhitekata na hrvatskom tlu – rekao je Dundović kako i danas te građevine od Rijeke i Primorja preko kontinentalne Hrvatske služe svojoj svrsi te ostaju kao spomenici arhitekture.

Dani mađarske kulture za cilj imaju upoznavanje kulturnih vrijednosti susjednog nam naroda, njegovanje mađarske kulturne baštine kao rezultata zajedničke povijesti te jačanje dobrih odnosa i međusobnog poštivanja.

Nastavljaju se večeras kada ćemo se moći upoznati sa suvremenom mađarskom kinematografijom. U Dvorani Gorica u 20 sati bit će prikazan film „Prije mraka“ koji je režirao Oscarom nagrađeni László Nemes. U subotu nas očekuje folklorna večer uz Folklorni ansambl „Tanac“ iz Mađarske i naš Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec, a sve počinje u 19:30 h u Dvorani Gorica.

Galerija slika

Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture Arhitektura, kultura, povijesti... Što sve povezuje dva naroda saznajte na Danima mađarske kulture

Podijeli