°C 10

ANKETA: Turopoljski pajcek vas treba!

09.12.2019.

Juraj Odrčić

Paška janjetina, Istarski pršut ili Neretvanska mandarina samo su neki od hrvatskih proizvoda pod zaštitom oznake izvornosti, a unazad dvije godine Plemenita općina turopoljska radi da toj prestižnoj listi tradicionalnih hrvatskih proizvoda, zaštićenih na području cijele Europske unije, pridoda i meso turopoljske svinje - naše izvorne pasmine svinja.

Plemenita općina turopoljska, kao nadležna uzgojna organizacija za ovu pasminu, angažirala je Agronomski fakultet u Zagrebu za izradu Specifikacije proizvoda za zaštitu naziva „Meso turopoljske svinje“ - zaštitne oznake izvornosti koja jamči proizvod proizveden u cijelosti u određenom području. Vrijednost ovog projekta prepoznali su i financijski omogućili Ministarstvo poljoprivrede, Grad Velika Gorica i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

U sklopu ovog složenog posla bilo je potrebno prikupiti povijesne dokaze, provesti laboratorijske i druge analize, definirati proizvod i metode njegova dobivanja, a sve zajedno će biti objedinjeno u dokumentu koji nosi naziv Specifikacija proizvoda. Sastavni dio ovoga projekta su i anketna istraživanja te uz direktno anketiranje ispitanika, intervjue s uključenim subjektima u proizvodnom lancu, potrebno je i provesti online anketno ispitivanje većeg broja ispitanika.

Iz Plemenite općine turopoljske stoga mole da izdvojite pet minuta za anonimnu online anketu i pomognite u ovom projektu koji za cilj ima zaštitu turopoljske svinje! Anketa se nalazi OVDJE!