°C 23

A bile pred borbom za opstanak: Sjajne šahistice Poleta treće na 1. Hrvatskoj ligi za žene!

07.10.2019.

Petar Brnada

U Malom Lošinju je od 27. rujna do 5. listopada odigrana 1. Hrvatska liga za žene u šahu, a šahistice Poleta prije nego li su uspjele osvojiti sjajno treće mjesto, prošle su kroz pravu dramu.

Naime, kako su nam otkrili iz kluba, šahistice Poleta i ove godine spadale su ekipe koje su se borile za pehare. Glavni favorit bila je ekipa Liburnije iz Rijeke koja je po prosječnom rejtingu seniorki odskakala od ostalih ekipa, a Polet Buševec, Draga Rijeka i Mladost Zagreb su bile podjednake po rejtingu i kandidirale su za ostala dva pehara.

-Šahistice Poleta loše su započele ligu. U prva četiri kola doživjele su dva poraza, jedan meč odigrale su neriješeno i izborile samo jednu pobjedu. I kad je izgledalo da će se prije boriti za opstanak nego za medalju ekipa je proigrala. S četiri visoke pobjede zasjela je na treće mjesto s prednošću da joj ni poraz u zadnjem kolu ne bi ugrozio poredak, ali ni pobjedom nisu mogli do drugog mjesta- kazali su iz kluba.

Za ovaj rezultat najzaslužnije su Mirjana Medić i Tereza Dejanović koje su osvojile po 7 boda iz 9 partija i dobile su plakete za najbolju seniorku na 2. i 4. ploči. Za ekipu su još igrale Eva Repkova na 1. ploči (5 bodova iz 9), a Heike Roklicer na 3. (5,5 boda iz 9).

Ni ove godine kao ni prošle godine glavni favorit prvenstva, ekipa Liburnije iz Rijeke nije bila prva. Prošle godine Polet je bio prvi, a ove godine je Draga iz Rijeke koja je u 6. kolu pobijedila Liburniju i samo s Poletom igrala neriješeno. Liburnija je doživjela jedino poraz od Drage i završila je na drugom mjestu. Iz lige su ispali ŠK Ericsson Nikola Tesla, Zagreb i ŠK Kastav, Kastav, dodali su iz kluba.