Novosti Sport Događanja

FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice

25.06.2021. / Maja Peranić

Zvucima trombona jučer je svečano otvoren jubilarni 15. VG Brass festival. U šest dana bogatog programa u Velikoj Gorici će se okupiti vrhunski svjetski glazbenici, sama „krema” limenih puhača, kao i domaći renomirani glazbenici. Prvi na redu velikogoričkoj su se publici predstavili jučer na pozornici u Paru dr. Franje Tuđmana. Nastupio je SzegEd TRombone ENsemble (SETREN) iz Mađarske izvevši bogat repertoar od renesansnih skladbi do poznatih suvremenih djela pop i rock žanra.

Organizator festivala je POU Velika Gorica kojemu je cilj promovirati limena puhačka glazbala, njihove izvođače, ali i potaknuti skladatelje za stvaranje novih glazbenih djela.

-Cilj manifestacije je zainteresirati i senzibilizirati javnost za limena puhačka glazbala koja su dobrim djelom neopravdano zapostavljena, a onda i za klasičnu glazbu, jazz glazbu kakvu ti instrumenti proizvode. Idući značaj našeg festivala je što nadahnjuje skladatelje na stvaranje novih djela i tako obogaćuje repertoar za limene puhačke instrumente-rekla je ravnateljica POUVG Anita Pišković.

Kroz 15 godina festivala komponirano je desetak skladbi stranih i domaćih autora koje su inspirirane upravo velikogoričkim Brass festivalom, a organizatori vjeruju da će u budućnosti izdati i nosač zvuka.

Glazbenici koji sudjeluju na festivalu prenose lijepe slike o Velikoj Gorici i Hrvatskoj po cijelom svijetu pa je veliko i njegovo promidžbeno značenje. Po uzoru na VG Brass nastaju i slični festivali u susjednim zemljama kojima je cilj, kao i velikogoričkom Brassu, odgoj mlađih naraštaja limenih puhača.

Špoljar: Glazbeni "Modrić i Ronalno" na jednom mjestu

Umjetnički ravnatelj Bras festivala Tomislav Špoljar zadovoljan je i ponosan na dugih petnaest godina ovog festivala u našem gradu. Od prvog Brassa do danas mnogo se toga promijenilo, od broja publike, do kvalitete i prepoznatljivosti imena koja na Brassu nastupaju. Ove će se godine tako okupiti „creme de la creme” limenih puhača svijeta.

-Zvijezde ovogodišnjeg festivala, Gennady Nikonov, Sergei Nakariakov, Roland Szentpáli, najbolje je usporediti s ponajboljim igračima nogometnih reprezentacija kako biste shvatili tko ovdje u Veliku Goricu dolazi. Glazbeni "Luka Modrić, Ronaldo", svi su na istom mjestu i svi imaju isti cilj, podijeliti svoju glazbu s publikom-kaže Špoljar.

Festival iz godne u godinu raste

S Draženom Kurilovčanom njegov je idejni začetnik, a najljepše mu je, kaže vidjeti kako uz ovaj festival stasaju brojne generacije mladih glazbenika.

-Jako mi je drago vidjeti da raste broj publike, ali i interes izvođača koji sami pitaju mogu li doći na festival, jer to žele. Također drago mi je vidjeti mlade profesionalce odrasle uz ovaj festival to ne samo da nismo planirali, nego nismo ni očekivali vidjeti nekoga tko je stasao uz festival i prve radionice koje smo radili, da festival podržava i sada dolazi sa svojim đacima ovdje-kazao nam je Špoljar.

Poruka mladim glazbenicima: "Važno je vježbati"

Osim vrhunskih koncerata Brass svake godine donosi radionice za učenike glazbenih škola. Ove godine održat će se dvije radionice za trombon, dvije za trubu te jedna za tubu. Među publikom smo jučer zatekli jednog od ovogodišnjih voditelja, gospodina Matthewa T. Andersona iz SAD-a, koji će mladima držati radionice trombona.

-Polaznici radionice mogu očekivati malo sarkazma, ali informaciju o tome kako razmišljati da bi razvili bolje navike. Jer navike koje nisu produktivne im smetaju na putu da sviraju dobro, i još bolje. Sve se svodi na to kako vaš mozak radi. A od njih očekujem da slušaju i pokušaju to primijeniti, preda mnom, a kada to rade i kad odu doma i primjene to što su naučili, tim znanjima mogu popraviti probleme na koje nailaze prilikom sviranja. U tome je ljepota. Učim na sveučilištu gdje moji studenti nemaju puno vremena za vježbanje, pa kada vježbaju važno je da to rade dobro. A ako pojačaju loše navike, sve će se to odraziti na kvalitetu njihove izvedbe. Pravilno, fokusirano vježbanje je najvažnije kako biste bili dobri svirači-kazao nam je prof. Anderson koji je na Brass došao u pratnji supruge Irene.

Među publikom su se našli i gosti iz Bjelovara koji su ove godine prvi puta na festivalu.

-Ove godine sam prvi puta zahvaljujući sinu koji svira trombon pa smo zajedno došli poslušati i uživati na koncertu. Očekujemo vrhunsku svirku. Lijepo je na otvorenom. A sin će biti na radionici trombona. Cijeli festival vrlo pozitivno utječe na mlade, imaju priliku učiti od glazbenika koji ih usmjeravaju na ono dobro što se može iz njih izvući- rekli su nam gospođa Sandra i gospodin Dean.

Velika Gorica promotor županije!

Značaj VG Brass festivala prepoznaje iz godine u godinu i Zagrebačka županija. Čast da festival otvori pripala je zamjeniku župana Ervinu Kolarcu koji je iznimno ponosan što se ovakav jedinstveni festival u Hrvatskoj održava upravo u Velikoj Gorici.

-Ovo je jedinstveni festival u Hrvatskoj i svega je nekoliko ovakvih festivala u Europi. U nekoliko dana nazočit ćemo nastupima sjajnih glazbenika koji će se predstaviti našem gradu, našoj županiji i Hrvatskoj, želim pohvaliti i zahvaliti glavnom organizatoru POU VG koji kroz godinu ima stvarno odlične programe, a ovo je vrhunac. Zahvaljujem im od srca na ovakvom kvalitetnom programu. Vjerujem da će moje Velikogoričanke i Velikogoričani uživati u ovom festivalu-rekao je Kolarec dodavši kako će Zagrebačka županija sa zadovoljstvom biti pokrovitelj i idućeg Brass festivala u Velikoj Gorici.

VG Brass se održava i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

 

PROGRAM FESTIVALA:

24. lipnja 2021., četvrtak u 20:00 h | Park dr. Franje Tuđmana
OTVARANJE FESTIVALA
Szeged Trombone Ensemble

26. lipnja 2021., subota u 20:00 h | Park dr. Franje Tuđmana
Žiga i Bandisti

27. lipnja 2021., nedjelja u 20:00 h | Crkva Navještenja BDM
Gennady Nikonov – truba i Pavao Mašić – orgulje

28. lipnja 2021., ponedjeljak u 20:00 h | Crkva bl. Alojzija Stepinca
Jure Gradišnik – truba i Maria Gamboz Gradišnik – harfa

29. lipnja 2021., utorak u 20:00 h | Dvorana Gorica
Simfonijski puhački Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske uz soliste
Dirigent: pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan
Solisti: Sergei Nakariakov – truba
Viktor Kirčenkov – rog
Alan Bošnjak – trombon
Roland Szentpáli – tuba

Galerija slika

FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice FOTO Otvoren VG Brass: Šest dana vrhunske glazbe u srcu Velike Gorice

Podijeli